Читај ми!

Дачић: Важни добри односи са Турском, Анкара битан фактор у региону

Председник Скупштине Србије Ивица Дачић састао се у Анкари са својим турским колегом Мустафом Сентопом.

Дачић је истакао да су добри односи са Турском веома важни јер, како је рекао, Турска је битан фактор у региону, због односа са БиХ, као и због унутрашње стабилности Србије.

"Важно је подићи ниво међусобног поверења, које никада није био веће у последњих сто година", нагласио је Дачић после састанка са председником парламента Турске Мустафом Сентопом.

Навео је да је важан сегмент билатералних односа сарадња парламената.

"Заједничка оцена је да су билатерални односи веома напредовали свих ових година. Постигли смо изванредне резултате у политичким, али и економским односима. Спољнотрговинска размена је сада већа од 1,3 милијарде евра, а поставили смо циљ да она достигне две милијарде", рекао је Дачић.

Додао је да парламенти две земље треба много више да сарађују, па је договорено да се сваке године одржавају билатерални састанци на врху.

"Овде се веома позитивно истиче да смо у кратком временском размаку имали посету министра (Николе) Селаковића, моју и посету скупштинске делегације, а крајем недеље ће и председник Републике Александар Вучић бити у посети овде", указао је Дачић.

Подсетио је да је пре десетак дана Србију посетио министар спољних послова Турске Мевлут Чавушоглу, када је отворен и Генерални конзулат Турске у Новом Пазару.

"Велики је интензитет наших односа", рекао је Дачић.

Констатовао је да је велики број грађана Турске пореклом са наших простора, наводећи да и породица председника турског парламента води порекло из Ђевђелије.

"Драго ми је да је наша скупштинска делегација дочекана на високом нивоу. Сви заједно су истакли велику потребу за даљим унапређењем односа, а у децембру и јануару очекујемо узвратну посету председника парламента Турске", рекао је Дачић.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво