Читај ми!

Димитрије Милић: Посета Меркелове показује колики значај Немачка придаје овом региону

Посета немачке канцеларке Ангеле Меркел Србији врло је важна зато што је тренутно наш регион последњи регион који није интегрисан у Европску унију, а који је органски део Европе који је врло важан у географском смислу јер је регион где различите друге конкурентске силе на Западу покушавају да добију положај, покушавају да се позиционирају, наводи за РТС Димитрије Милић, програмски директор невладине организације "Нови трећи пут".

Димитрије Милић је гостујући у Јутарњем програму РТС-а навео да посета немачке канцеларке Ангеле Меркел Србији, месец дана пред одлазак у пензију, показује колики значај Немачка придаје овом региону.

"Говоримо о посети Србији и састанку са председником Александром Вучићем и посети Тирани где ће се састати са осталим лидерима из региона. Посета је врло важна из разлога што је тренутно наш регион последњи регион који није интегрисан у Европску унију, а који је органски део Европе који је врло важан у географском смислу јер ово је регион где различите друге конкурентске силе на Западу покушавају да добију положај, покушавају да се позиционирају. Говорим о Русији, Кини, Турској и другим држава. Тако да је овај регион увек под фокусом западних држава али првенствено Берлина, тако да ова посета представља један врло занимљив последњи обилазак држава које су биле врло важни партнери Берлину", објашњава Милић.

Истиче да је посета Ангеле Меркел Србији значајна и зато што ће она ускоро завршити свој мандат, тако да ће ово бити њена последња посета на функцији немачке канцеларке.

Централне теме састанка биће билатерални односи, економска питања и интеграција са Европском унијом. 

Оцењује да су односи Србије и Немачке на високом нивоу о чему говори, каже гост Јутарњег програма, број билатералних посета.

"Што се тиче односа између Србије и Немачке они се стално продубљују због економског повезивања које је интензивније у смислу да се економска размена између Србије и Немачке стално повећава у континуитету. Ако погледамо величину привреде, број становника, а и друге карактеристике наше државе у поређењу са осталим државама региона под тим мислим на државе које нису чланице Европске уније Србија свакако јесте кључна земља", наводи Милић.

Што се тиче економске сарадње с Немачком, Милић објашњава да постоји више начина како се она мери и да велики број људи у Србији сваког дана устаје и иде на посао у немачке компаније,чији се број у међувремену повећава.

"Немачка заиста има интерес да сарађује са нашом државом, а и наша држава има интерес да сарађује са Немачком, с обзиром на то да се обим економске размене повећао, да се број људи који ради у Немачким компанијама повећао, тако да се интензивирају односи са овом државом јер је Немачка највећа економија Европе, не само Европске уније", истиче Милић. 

Он каже да је Ангели Меркел као немачкој канцеларки веома битно да овај регион буде стабилан:

"Минимум немачких очекивања је да овај регион не буде извор нестабилности која ће се ширити на Европску унију." 

Истиче да је Ангела Меркел током 16 година власти показала да је јак лидер способан за решавање проблема. 

"Ангела Меркел је шеснаест година на власти, а велике кризе су погодиле Немачку – криза еврозоне, мигрантска криза, ковид пандемија, а она је остала са високим рејтингом и прихваћености у јавности што је показатељ њених лидерских способности. И кад имате савезника у лидеру те врсте може се рећи да је држава доста безбеднија и може се рећи мање рањива на спољне шокове", оцењује Милић.

Олоф Шолц могући наследник Ангеле Меркел

Говорећи о наследнику Ангеле Меркел наводи да тренутно у анкетама најбоље стоји Олоф Шолц, вицеканцелар Немачке и министар финансија који долази из Социјалдемократске партије.

"Оно што тренутно анкете говоре које су се у Немачкој кроз историју показале као прилично поуздане је да демохришћани Ангеле Меркел вероватно неће бити стожер власти односно Социјалдемократе ће бити нови стожер власти. Тренутно најбоље стоје у анкетама и као канцеларски кандидат фаворит за то место је Олоф Шолц, актуелни вицеканцелар Немачке и министар финансија који долази из Социјалдемократске партије који се због популарности Ангеле Меркел у својој кампањи наслања на један вид континуитета у односу на Меркелову, жели да се представу као кредибилна, поуздана, компетентна замена за велику лидерку", наводи Милић.

Међутим, биће му веома тешко кад наследи Ангелу Меркел јер је, оцењује Милић, тешко бити у "ципелама" великог лидера попут Ангеле Меркел.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво