Читај ми!

Стано: Главни преговарачи Београда и Приштине 7. и 8. септембра у Бриселу

Портпарол Европске уније Петер Стано изјавио је да ће се следећи састанак главних преговарача у оквиру дијалога Београда и Приштине одржати 7. и 8. септембра у Бриселу.

Стано је то потврдио за агенцију Танјуг и додао да ће два дана тзв. техничких разговора бити посвећена "тренутно отвореним питањима и следећим корацима у дијалогу".

Главни преговарачи Београда и Приштине, Петар Петковић и Бесник Бислими, требало је да се састану крајем августа, али је због болести представника Приштине та рунда техничких разговора била одложена.

Специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине, Мирослав Лајчак, касније је заказао нови термин разговора за почетак септембра.

У уторак, првог дана разговора у Бриселу, обе делегације би требало да имају билатералне разговоре са Лајчаком и ЕУ посредницима.

Другог дана, у среду, планирана је трилатерала Београда, Приштине и ЕУ посредника.

Портпарол ЕУ поновио је да у ЕУ очекују да се сви договори постигнути у оквиру дијалога Београда и Приштине, укључујући и договор о званичним посетама, поштују.

Он је то рекао поводом прошлонедељног одбијања Приштине да дозволе улазак директора Канцеларије за КиМ Петра Петковића на територију КиМ.

"Позивамо стране да кроз дијалог промовишу атмосферу која води помирењу, регионалној стабилности и сарадњи и која је на добробит грађана", рекао је Стано.

У Бриселу понављају да су се Београд и Приштина договорили о јасним модалитетима спровођења званичних посета и наглашавају да тај споразум не сме бити политизован.

"Посете обе стране се морају спроводити на начин који доприноси процесу нормализације односа и подржава укупан рад у оквиру дијалога Београда и Приштине", рекао је Стано.

Портпарол косовске владе Перпарим Криезију је најавио да ће током дијалога Београда и Приштине сутра и прекосутра у Бриселу бити речи о имплементацији споразума о енергетици и регистарским таблицама, као и о питању несталих особа.

"На трилатералним сусретима очекујемо да ћемо разговарати само о питању несталих, као јединој теми око које смо се сложили", рекао је Круезију приштинским медијима.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво