Читај ми!

Селаковић: Ако Приштина прекрши обавезе, знамо шта нам је чинити

Београд се своје обавезе да се уздржи од кампање "одпризнавања" независности тзв. Косова, држи и држаће је се, али ако обавезе буду прекршене са друге стране, знамо шта нам је чинити, поручио је министар спољних послова Никола Селаковић.

Никола Селаковић је, на питање да ли је тачно да је десетак држава спремно да повуче своју одлуке о признању Косова, уколико Приштина крене у процес поновног признања, одговорио да је Београд лојалан партнер и одговоран према ономе што се договори.

"Вашингтонским споразумом је успостављен договор да Београд не води кампању ‘одпризнавања’, нити да се Приштина пријављује за чланство у међународним организацијама или да води нову кампању признавања. Ми се своје обавезе држимо и држаћемо је се, а ако оне буду прекршене са друге стране знамо шта нам је чинити", рекао је Селаковић у Нишу.

Подсетио је да је и председник Србије рекао да нико не треба да потцењује нашу моћ и снагу, због тога што смо прибрани, радимо свој посао, ћутимо и не таласамо много.

"Оно што је свима јасно је да, када се са Београдом нешто договорите то се испуњава, и тако ће бити у будућности", додао је Селаковић.

"Отворени Балкан" заиста историјски договор

Договор три земље у оквиру иницијативе "Отворени Балкан" заиста је историјски, јер су ретке, готово чак и непостојеће ствари у историји које су балканским народима и државама биле својствене, а да су сами до њих дошли, рекао је Селаковић.

Говорећи о иницијативи "Отворени Балкан", Селаковић је рекао да су се три државе, Србија, Северна Македонија и Албанија, саме договориле да учине један озбиљан искорак, која ће њима, њиховим грађанима донети само добро.

"У то сам уверен", нагласио је Селаковић.

Ако се, каже, погледају, с једне стране, политичка визија и мудрост Александра Вучића, Едија Раме и Зорана Заева, као и подршка министара спољних послова Вишеградске групе, која представља добар модел у оквиру ЕУ, држава које су се својевремено окупиле и договориле своју иницијативу, уверен је да је то "права ствар".

"И да ће сваки нови договор бити само унапређење квалитета те иницијативе, а да ће наши народи, привреда бити у прилици да виде много доброг од тога", рекао је Селаковић.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво