Читај ми!

Брнабић: Повукли смо Закон о водама, ускоро нова финансијска помоћ за грађане

Премијерка Ана Брнабић наводи да је Влада Србије повукла предлог Закона о водама из процедуре, након што председник Републике није потписао измене тог закона усвојене у парламенту. Додаје и да грађане Србије ускоро очекује нова финансијска помоћ као подршка у даљој борби против коронавируса.

Министарство пољопривреде предложило је Влади Србије да повуче из процедуре предлог тог закона и да се о новом нацрту закона спроведе јавна расправа.

"Повукли смо тај предлог закона из Скупштине, када смо видели одлуку председника Вучића. Желимо да урадимо једну ширу јавну расправу о том закону у којем су промењена два члана, али је изостала шира јавна расправа", рекла је Брнабићева у интервјуу Танјугу.

На питање шта је спорно у измењеним члановима, премијерка је рекла да је већи проблем то што надлежни нису успели довољно да образложе шта се и због чега мења, шта се унапређује и како ће то да побољша квалитет живота грађана и пословање.

"Већи је проблем што нисмо на прави начин успели то да представимо и остао је отворен простор за политичке манипулације", рекла је Брнабићева.

"Имамо добре вести, обрадоваћемо грађане"

Премијерка је навела и да су јутрос на састанку са председником и сарадницима из Владе донете одлуке које ће обрадовати грађане Србије, али није могла да говори конкретније о новим мерама.

"Могу да кажем да ћемо обрадовати грађане Србије, добре су вести", рекла је Брнабићева у интервјуу Танјугу, додајући да су на састанку разговарали о томе колико још новца треба да се исплати као финансијска подршка у даљој борби против коронавируса и шта додатно може да се уради.

Истакла је да после паузе од неколико деценија, Србија по први пут може да исплаћује пензије из буџета ПИО фонда, без додатних дотација.

"Kада имате снажан ПИО фонд, који је снажан јер имамо све већу запосленост, а плате расту, то је сигурност за пензионере. Само од тога што данас радимо, можемо да издвајамо за пензије. Ако наставимо овако као што радимо данас, и ми који данас радимо имаћемо безбедне и сигурне пензије, што није био случај у претходних неколико деценија", нагласила је премијерка.

Брнабићева је поновила да Србија има економске резултате којима може да се похвали, наводећи да су и саговорници током свих састанака у Њујорку, одакле се јуче вратила, били упознати колико се добро Србија борила прошле, тешке године.

"Инвестициони фондови у САД имали су информацију да је Србија земља са једним од најбољих економских резултата 2020. године, а очекује се то и ове године", рекла је премијерка.

Она је навела да је планиран раст БДП-а за ову годину био шест одсто, и да сада, када се погледа прва половина године и реализација буџета, може да се очекује и нешто већи раст.

"То дозвољава да разматрамо и додатну подршку за грађане, повећање плата и пензија од 1. јануара следеће године. Верујем у бољи раст од предвиђеног и очекујем да ћемо то моћи да уложимо у бољи животни стандард грађана", рекла је Брнабићева.

"Планира се политичка посета САД у наредним месецима"

Премијерка Ана Брнабић, која је недавно боравила у Сједињеним Државама, каже да се планира још једна посета тој земљи у наредним месецима, наводећи да ће она бити искључиво политичка.

Брнабићева је казала да је Вашингтон изузетно важан партнер и да је Србија уложила много труда и енергије да се односи са САД, који нису били најбољи, унапреде.

Поводом састанка амбасадора Србије у САД у Председништву, и одговарајући на питање да ли се спољна политика можда сели у Вашингтон, премијерка је рекла да се не сели, али да је са Марком Ђурићем и претходних дана током њене посете Америци, која је била привредна, разговарала о томе како да се односи унапреде.

"Све што смо радили не нестаје зато што се променила администрација, управо супротно. Очекујемо од нове администрације у САД да види колико је могуће да се ти односи унапреде нашим заједничким радом и трудом и колико је Србија спремна да уложи у те односе и да се настави тако", рекла је премијерка за Танјуг.

Упитана да ли тема Kосова и Метохије остаје главна тема спољнополитичке офанзиве, Брнабићева је казала да се увек разговара о KиМ и да ју је занимало да јој амбасадор објасни тачну позицију нове администрације, како они гледају на све изазове са којима се Београд суочава у дијалогу са Приштином и да ли гледају на исти начин као и Брисел, који је, каже, у потпуности свестан свих изазова.

"Имамо представнике привремених институција у Приштини који не признаје било какве договоре и разговоре од раније и практично желе да се крене са нуле – што је немогуће, и то не само нама у Београду, него и свима осталима, пре свега Бриселу који је водио разговоре", додала је премијерка.

На констатацију да се чини да приштинске власти не добијају пацке са Запада због тога што отворено саботирају дијалог, Брнабићева каже да се тако чини јавно, а да не зна шта се дешава иза кулиса.

Међутим, како каже, зна да све већи број европских званичника прича о томе да обесхрабрује то што Приштина не жели да имплементира претходне споразуме, пре свега ЗСО, и што се понаша као да све почиње од њих.

"Тешко је разговарати са људима који једино желе да причају о прошлости, док Београд жели да се фокусира на будућност. На крају крајева, шта ћете друго? Ми морамо да радимо у интересу грађана", рекла је премијерка и оценила да повратак у 18. или 19. век не може да донесе бољитак.

Брнабићева је поводом недавно посете Њујорку казала да је имала одличан састанак са финансијском институцијом Голдман Сакс и додала да од нашег рада зависи да ли ће доћи у Србију.

"То није загарантовано. Разговарали смо да нам дају један мали пројекат, да покажемо шта све Србија може да понуди у смислу талента и знања. Разговарали смо да они један део свог развоја и памети лоцирају у Србију", пренела је она.

Kазала је да је феноменално што је та компанија отворила врата и, пре свега, што се на састанку појавио председник "Голдман Сакса" Дејвид Соломон.

"Видети председника ‘Голдман Сакса’ је теже него састати се са 90 одсто премијера и председника света. Све смо то успели захваљујући свему што је урађено од 2014. Србија је данас много другачија земља, фискално стабилна земља, која се у доба најтеже кризе показала као изузетно отпорна", објаснила је она.

Пренела је да су били заинтересовани за оно шта Србија жели и шта има да понуди, и као земља која се истиче као водећа у дигитализацији.

Даље је навела да је важан резултат посете и то што ће сигурно један или два инвестициона фонда из САД инвестирати у Србију, као и да ће још једна или две компаније доћи да отворе своје операције.

"Заборавили су како је изгледало пре мораторијума"

Премијерка Ана Брнабић је истакла за Танјуг да ће Србија одговорити истом мером ако буде видела нова признања једнострано проглашене независности такозваног Kосова.

Истакла је да не би да открива које би Србија одговоре могла имати на непоштовање Вашингтонског споразума од стране Приштине.

Подсетила је да је председник Србије Александар Вучић био јасан и недвосмислен када је најавио да ћемо одговорити истом мером.

"Оном мером која је довела и до тога да имамо мораторијум и да су нас молили за мораторијум како би се наставили разговори", нагласила је Брнабићева.

Чини се, каже, да су у Приштини заборавили како је то изгледало пре мораторијума.

"Ми ћемо одговорити као што мора да одговори одговорна власт и држава", додала је она.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво