Читај ми!

Министарка правде позвала посланике да подрже избор Загорке Доловац

Министарка правде Маја Поповић позвала је посланике да подрже избор Загорке Доловац за Републичког јавног тужиоца, наводећи да је Доловац као тужилац одредила приоритете у свом раду у виду одлучне борбе против криминала, а посебно тешких и савремених облика.

Maja Поповић је у Скупштини Србије казала да је Загорка Доловац међу приоритете навела и повећање ефикасности кривичног гоњења, јачање међународне сарадње, укључујући активно учешће у процесу придруживања ЕУ.

"Залагала се за доследно спровођење основних принципа у раду јавних тужилаштва у виду примене начела самосталности, непристрасности, професионалности и одговорнсти те предузимала мере за успостављање и унапређење рада дисциплинских органа етичког одбора и Повереника за самосталност Државног већа тужилаца", рекла је Поповићeва.

Министарка је додала да је Републичко јавно тужилаштво под руководством Загорке Доловац предузело низ активности ради испуњавања препорука МАНИВАЛ-а, Комитета Савета Европе и Акционог плана ФАТФ-а ради ефикаснијег процесуирања кривичних дела прања новца.

"Захваљујући наведеном залагања свих органа и тужиоца у вези са процесуирањем кривичних дела прања новца, Србија се од јуна 2019. више не налази на тзв. сивој листи што представља велики успех за рад у борби против прања новца и финансирања тероризма", рекла је Маја Поповић.

Каже да је Доловац као републички јавни тужилац пружила пуну подршку учешћу јавног тужилаштва у изради ревизије и спровођењу најважнијих стратешких докумената Србије у области правосуђа, а све у циљу јачања владавине права у Србији.

"У току мандата залагала се за повећање броја носилаца јавнотужилачких функција и старала се да јавно тужилаштава буду адекватно опремљена и обучена кроз усавршавање запослених", рекла је министарка правде.

Навела је да је Доловац унапредила међународну сарадњу јавног тужилаштва кроз отварање канцеларије Републичког јавног тужилаштва у Еуроџасту што је омогућило да Србија буде поуздан партнер.

После спроведеног јавног конкурса Државно веће тужилаца је, објаснила је Поповићева, на седници 15.јуна утврдило листу кандидата за избор Републичког тужиоца док је влада на седници 24. јуна усвојила предлог одлуке о избору тужиоца и предложена је Загорка Доловац.

Доловац је рођена у Новом Саду, завршила гимназију у Сремским Карловцима, дипломирала је на Правном факултету у Новом Саду 1989. године, а правосудни успит положила је 1992. године.

Од 2004. године до 2007. била је заменик окружног јавног тужиоца у Новом Саду, од 2007. до 2009. била је в. д. окружног јавног тужиоца у Београду.

Од 1. јануара 2010. године је Републички јавни тужилац.

Посланици о реформи правосуђа, притисцима на судије...

Поред расправе о Доловчевој, и о изменама и допунама Закона о судијама и Високом савету судства, посланици већине су коментарисали реформу правосуђа из 2009. године која је коштала грађане 44 милиона евра. 

Посланик Покрета Социјалиста имао је примедбе на измене и допуне Закона о судијама.

"Више су у питању проблеми са мерилима и критеријумима него што је питање проблема да ли неко треба да буде разрешен зато што је зарадио оцену 'не задовољава'", навео је Ђорђе Комленски.

Поповићева је одговорила да се се стручност захтева и за време избора. "Ако се у будућности буде десило да неки од судија има негативне оцене у смислу да му је велики број одлука укинут, то ће се у будућности одлучивати у дисциплинском поступку као несавестан рад".

Најављујући подршку избору Доловчеве, посланицу су оценили и да поједини опозициони лидери врше притисак на правосуђе, као и да се поједине судије појављују у медијима супротно Пословнику о раду.

Посланица СНС-а и председницу Одбора за уставна питања и законодавство Јелена Жарић Ковачевић истакла је да су за правосудни систем Србије критичне биле 2008. и 2009. година, наводећи да су тадашњи поступци власти били погрешни, јер су, каже, били усмерени на политички утицај на судство.

Шеф посланичке групе СПС-а Ђорђе Милићевић је такође прокоментарисао реформу правосуђа из 2009.године.

"Данас се могу често чути критике од оних који су 2009. године спровели чувену реформу правосудног система када је више од 3.000 судија и тужилаца остало без посла у само два дана без образложења. То је коштало грађане 44 милиона евра", рекао је Милићевић.

Како каже, они који критикују данас су они који су нарушили углед српског правосуђа на међународном плану.

За председницу Одбора за уставна питања и законодавство спорно је неколико кандидата за председнике судова.

Претходно је Изборни члан Високог савета судства из реда судија Жак Павловић, у име тог Савета, предложио Скупштини Србије 13 кандидата за председнике судова.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво