Читај ми!

Вучић: Пензионери ће моћи да се радују, идемо и на повећање минималца

Председник Србије Александар Вучић најавио је значајно повећање плата у наредном периоду. Први пут у историји најмања плата неће бити испод 300 евра, рекао је Вучић и истакао да ће и пензионери за два, три месеца имати разлога за радост.

Александар Вучић је саопштио да је у првом полугодишту ниво страних директних инвестиција увећан за 18,9 одсто.

"Веома сам срећан и поносан и надам се да можемо да изгурамо до три милијаде", рекао је председник Србије у емисији "Ћирилица" на телевизији Хепи.

Такође, Вучић очекује и раст од 15 одсто у другом кварталу.

"Наш раст тешко да може бити висок, али очекујемо да будемо први у Европи. То би нам донело значајно повећање и плата и пензија", истакао је Вучић.

Навео је да пензионери имају разлог за радост и добре вести и каже да ће бити обрадовани за два или три месеца.

Нагласио је да ћемо, како је рекао, свакао имати повећање плата, али и повећање минималца на 35.000 динара. 

"Први пут у историји најмања плата неће бити испод 300 евра, разговарамо да то буде пре краја године", рекао је Вучић и додао да је то драстично померање стандарда, и да је то огромно повећање.

На крају 2021. српски БДП биће 50,5 или 51 милијарди евра

Председник је навео да ће српски БДП на крају 2021. године бити вредан 50,5 или чак 51 милијарду евра.

"Ако и следеће године раст БДП-а буде седам одсто то нас доводи да БДП буде близу 54 милијарде евра. Да ли смо некад имали већи БДП у Србији - никад", нагласио је Вучић.

Додао је да никада нисмо имали ни веће плате и нити пензије, али да је то тешко људима да признају.

"Давно смо престигли ниво из 1989. године, а о којем смо толико раније причали у емисијама. И то смо све успели само у претходних неколико година", нагласио је председник. 

Србија доживела квантни скок 

Вучић је рекао да је наша земља доживела "квантни скок и технолошки узлет", када је успела да привуче немачки МТУ који је почео да гради фабрику у Новој Пазови.

"Србија је од производње вунице стигла до авионских мотора", нагласио је Вучић.

Вучић је казао да је добио од премијерке Ане Брнабић важан податак да је Србија у четвртом кварталу прошле године у односу на исти период 2016. године дуплирала број запослених у ИТ сектору.

"Било је 19.122, а сада је 38.179, а просечна плата њихова је подигнута са 127.000 на 183.000 динара. Погледајте само колико је Србија напредовала по том питању. ИТ сектор чак полако и престиже пољопривреду и очекујем да за годину дана и престигне пољопривреду у уделу у БДП-у", навео је Вучић.

Навео је и да се многи, који су одлазили сада враћају и то се враћају они који су најпаметнији и најобразованији.

Вратиће се огроман број у наредних пет година, али морамо да вратимо занатлије којих овде више нема, каже.

"Недостају вариоци, месари, водоинсталатери, бравари, тесари", рекао је Вучић и додао да долазе да раде људи из околних земаља.

Навео је да на Београду на води од 2.175 радника свега 200 је из Србије.

Председник Вучић је навео да аутентично тумачење одредби три закона који се примењују махом у тзв. банкарским предметима повучено, и да ће бити пронађена друга решења.

"Не треба бити нарочито паметан па бити на страни народа и рећи да су банке те које узимају више профита него што би требало, али руководио сам се нечим другим. Добро сам погледао, разумем и намеру оних који су предложили то, не да заштите банке, већ државу од самовоље адвоката, који су данас штрајковали због себе, а не због народа", рекао је Вучић. 

О односима у региону 

Председник је рекао да се не би сложио са писањем дела медија да су напади на Србију из региона у овом тренутку као пред ратна дешавања и поручио да ће Србија градити добре односе са свим државама. 

Вучић је рекао да се трудио и да је дао све од себе да имамо најбоље могуће односе са свима, али да идеја "мини шенгена" смета многима.

"Немамо никаквих лоших намера и много тога још можемо да постигнемо заједнички. 

Сматра да са Хрватском треба да имамо боље односе, ако мислимо и једни и други да опстанемо. 

Приметио је и да је Хрватска због несарадње са Србијом изгубила приоритетну пругу и Србији ће Беч бити ближи преко Пеште.

Каже да је и у Црној Гори у медијима Србија крива за све.

"Да видимо шта је Србија урадила нажао Црној Гори? Дали смо им вакцине, предложили отварање граница у потпуности, предложили да помогнемо и разговарамо са нашим компанијама да у њиховим градовима отворимо фабрике. Шта је то што смо лоше урадили? Јесмо ли их увредили? Нисам приметио. А шта су они нама урадили? Протерали су нам амбасадора. Јесу ли они признали независно Косово или смо ми признали Боку которску? Јесмо ми њима извезли неки клан? Јесмо ли ми доносили неку Резолуцију?" упитао је председник Вучић. 

Истакао је да је Сребреница "страшан злочин" и да не жели ни на који начин да га минимизира.

Вучић је рекао да се са Кривокапићем видео и разговарао у два-три наврата, али је додао да су званични позиви ипак нешто друго.

Рекао је да не жели да се меша у унутрашње односе у Црној Гори, али истиче да је смешно када неко каже за Мандића и Кнежевића да се боре за фотеље а само они у новој власти немају те фотеље.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво