Читај ми!

Столтенберг: КБС не може на север Косова без договора са Кфором

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је да централне власти у Приштини морају да поштују споразум да Косовске безбедносне снаге не улазе на север Косова без договора са Кфором.

Јенс Столтенберг је поздравио, како је рекао, "чињеницу да косовске власти настављају да подржавају споразум из 2018. године, тако да КБС не прелази на север без договора са о Кфором".

"То одражава осетљивост ситуације и најбољи је начин да се пронађе равнотежа. Настављамо да подржавамо решавање политичког споразума у ​​оквиру дијалога Приштине и Београда", додао је Столтенберг.

Навео је да договор да КБС не улази на север и даље важи.

"Потписали смо споразум са косовским властима и овај споразум још увек важи. И одговорност је да се спроведе споразум који се потписује", нагласио је генерални скеретар НАТО-а.

Столтенберг је, наводе медији у Приштини, потврдио да ће НАТО наставити да ради са КБС-ом у складу са његовим првобитним мандатом.

Генерални секретар НАТО-а је рекао да Приштина треба да настави да ради на проналажењу решења за дијалог са Београдом и да би нормализација односа била у корист читавом региону.

"Важно је да радимо заједно, Кфор је на Косову како би створио безбедно окружење за све заједнице. Овде смо дуги низ година и осећамо одговорност да допринесемо стабилности на Косову која је важна за цео регион", истакао је Столтенберг.

Упитан о могућности чланства Косова у НАТО-у, Столтенберг је рекао да чланства у Северноатлантском савезу не може да буде без сагласности његових 30 чланица, додајући да Приштину још увек не признаје пет држава чланица ЕУ.

Јенс Столтенберг је завршио једнодневну посету Приштини, током које се састао са Вјосом Османи, премијером Аљбином Куртијем и министром Гораном Ракићем.

Ракић Столтенбергу: КФОР мора остати гарант мира

Министар за заједнице и повратак у привременим приштинским институцијама Горан Ракић разговарао је са Столтенбергом о безбедносној ситуацији на Косову и Метохији.

На састанку је Ракић истакао да је у протеклом периоду на КиМ било око 70 напада на Србе, њихову имовину, као и на имовину и верске објекте Српске православне цркве.

Нагласио је да Кфор и у будућности мора остати гарант мира и стабилности на овим просторима, као и да српски народ високо цени одлуку НАТО-а да припадници Косовских безбедносних снага не долазе на север Косова, закључује се у саопштењу.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво