Читај ми!

Посланици изгласали законе из области образовања и закон о финансијској подршци породици с децом

Скупштина Србије усвојила је Закон о студентском организовању и измене и допуне Закона о високом образовању, као и измене закона о финансијској подршци породици с децом. Изгласани су прописи из области тржишта пољопривредних производа.

Законом о високом образовању продужен је рок за завршетак студија за годину дана онима који су студирали по прописима који су важили до 2005. године.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић рекао је у расправи да се Законом о студентском организовању уређују правила за њихову органазацију на високошколским установама.

Уводи се, каже Ружић, могућност студентима који буду обављали неку од функција у студентском парламенту, самосталне високошколске установе, као и представницима у студентској конференцији да им се одобри мировање студентских обавеза док обављају те функције.

Закон се односи и на студентске организације, односно подробно су прописани услови које једно удружење треба да испуни да би могло стећи статус студентске организације.

Измене и допуне Закона о високом образовању су важне да би Србија обновила пуноправно чланство у Европској асоцијацији за обезбеђивање квалитета у високом образовању.

Изменама закона у потпуности ће се, рекао је Ружић, испунити европски стандарди и смернице за осигурање квалитета у високом образовању у погледу независности у поступању и у доношењу коначних одлука о провери квалитета у високом образовању.

Чланови Комисије за акредитацију не бирају се више на предлог Националног савета за високо образовање него на основу јавног позива.

Накнада за породиљско одсуство не може бити мања од минималца

Изменама и допунама Закона о финансијској подршци породици са децом, предвиђено је да накнада за породиљско одсуство не може бити мања од минималца.

Министар за бригу о породици Ратко Дмитровић рекао је у расправи да свака запослена жена у време породиљског одсуства које траје од дана његовог отпочињања обавезно 28 дана, изузетно по налазу лекара 45 дана пре термина за порођај до три месеца живота детета остварује наканаду зараде за време породиљског која не може бити мања од минималне зараде утврђене на дан отпочињања одсуства.

Услов је да у том периоду има евидентиране основице, макар и једну на која су плаћени доприноси на примања која имају карактер зараде.

Према одредбама закона, пре измена за остваривање овог права требало је најмање шест основица на које су уплаћени доприноси на зараде, истакао је Дмитровић.

Додао је да запослена жена која има болесно дете за које је надлежна комисија одобрила коришћење одсуства са рада ради посебне неге детета може да користи накнаду за то време и додатак за помоћ и негу другог лица за дете, а право на посебну нега детета може да траје до пете године детета.

Жена која је пољопривредни осигураник, каже, може да оствари право на остале накнаде по основу рођења и неге и посебне неге детета при чему ће се за обрачун накнаде узимати основица на које су плаћени допиноси за пензисјко и инвалидско осигурање 18 месеци који претходе рођењу детета.

Држава ће интервенисати у случају поремећаја цена

Парламент је усвојио и Закон о уређењу тржишта пољопривредних производа којим се држави омогућава интервенција у случају поремећаја цена одређених производа.

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић је објаснио у расправи да закон покушава да заштити тржиште од екстремних ситуација, ако дође до пада цена на тржишту у односу на произвођачке цене.

Рекао је да је власт 2009. године лоше испреговарала Споразум о стабилизацији и придруживању са ЕУ који се тиче пољопривреде због чега је дошло до прилива месних прерађевина из Мађарске и Хрватске.

Међу мере Недимовић је поменуо јавну интервенцију која ће, каже, бити могућа када је тржишна цена пољопривредних производа нижа од референтне цене, затим подршку приватном складиштењу, директна финансијска давања, побољшање прехрамбених навика.

Недимовић је истакао да закон даје могућност да се означи месо и месне прерађевине у маркетима које је пореклом из Србије, а регулисаће се и систем откупа.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво