Читај ми!

Дачић: Русија најутицајнији савезник Србије по питању КиМ

Председник Скупштине Србије Ивица Дачић поручио је да је будућност односа са Руском Федерацијом питање од стратешке важности за Србију. Истакао је да је Русија најутицајнији савезник наше државе у очувању суверенитета и територијалног интегритета када је реч о Косову и Метохији.

Ивица Дачић је казао да Србија са великом пажњом и великим очекивањима приступа питању односа са Русијом и да има много разлога за таква очекивања која, каже, не потичу само из наше прошлости која нас обавезује да будемо блиски и посвећени једни другима, већ да је много више разлога који се тичу будућности.

"Односи Србије и Русије су на највишој тачки коју памте наше генерације. Уверен сам да смо у последњој деценији успели да пронађемо и учврстимо моделе сарадње на којима можемо да градимо стратешку сарадњу", рекао је Дачић на конференцији "Русија на Балкану: поглед у будућност".

Подсетио је да је пре неколико недеља као председник парламента боравио у званичној посети Русији и да су у разговорима са политичким лидерима Русије потврђене заједничке позиције око неколико кључних билатералних и међународних питања.

Истакао је да је Русија наш најутицајнији савезник у очувању суверенитета и територијалног интегритета по питању КиМ и да ће та помоћ и убудуће бити од немерљивог значаја.

"Знајући да можемо да рачунамо на подршку Русије и Кине, али пре свега Русије, наша позиција је веома олакшана и пружа нам простор да се у дијалогу о КиМ носимо са изазовима који се пред нас постављају", казао је Дачић.

Навео је да су европски пут Србије и њене европске амбиције праћене јачањем свеукупних веза са Русијом и другим партнерима уз оцену да приступање ЕУ може да буде само подстрек за још бољу сарадњу.

Нагласио је да Србија није помишљала да се придужи увођењу економских санкција против Русије и да се то неће догодити ни убудуће.

Ивица Дачић је казао да постоји огроман простор за развој економско-технолошке сарадње у будућности, наводећи да је обим трговинске размене од 2019. до 2020. године износио више од три милијарде евра и изразио уверење да ће наставити да расте из године у годину.

На скупу у Руском дому учествовали су, између осталих, министар спољних послова Никола Селаковић, министар унутрашњих послова Александар Вулин, министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић, амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво