Читај ми!

Нова методологија ЕУ на потезу – отворен један кластер, који су даљи кораци

Нова методологија приступања Европској унији - званично је почела да се примењује на међувладиној конференцији одржаној у Луксембургу.

Када се нова методологија проширења Европске уније примени на случај Србије резултат је отварање једног кластера. И то зато што је у области владавине права претходно отворено свих пет поглавља која сада чине једну тематску целину.

"Имали смо разговоре о суштинским питањима и напретку. Србија бележи напредак у области владавине права, у кластерима 3 и 4. У сакладу са новом методологијом је отворен први кластер и са словеначки председавањем надамо се убрзању процеса приступања, али од Србије се очекују резултати", каже Оливер Вархељи, европски комесар за проширење.

"Ја сам гарантовала да ће овакав напредак да се настави, ова брзина и посвећоност да се настави, јер на крају крајева радимо ово због наше земље и грађана", рекла је премијерка Ана Брнабић.

Србија је у седам и по година преговора за чланство у Унији отворила 18 од 35 поглавља. У последњих годину и по ниједно. Новим правилима поглавља су подељана у 6 кластера. У наредном периоду пажња треба да буде усмерена на примену прописа из првог - јуче отвореног.

"Да докажемо да смо под један променили Устав, омогућили вадавину права, поделу власти као и све параметре које једно друштво чине више демократским него што је то Србија данас", каже Наташа Драгојловић из Националног конвента о ЕУ.

Истовремено, верују стручњаци, процес реформи требало би да убрза отварање кластера 3 и 4 који обухватају социјалну политику, здравство, науку, медије и екологију.

"Постоје недостајућа поглавља нека су ортворена, нека су привремено затворена као што су поглавља која се тичу науке, образовања и истраживања. а ова која нису до сада нису отвоврена морају пре кластера бити отворена", каже Драгојловићева.

Сва поглавља у региону отворила је само Црна Гора. Северна Македонија и Албанија поново су наишле на спуштену рампу за почетак преговора.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво