Читај ми!

Борељ поднео извештај о дијалогу Београда и Приштине, у уторак међувладина конференција Србија-ЕУ

О дијалогу Београда и Приштине говорило се у Бриселу на састанку министара спољних послова чланица Европске Уније. Шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ известио је министре спољних послова земаља чланица о недавном састанку делегација Београда и Приштине.

Уз многе друге теме за министре спољних послова од Белорусије до Латинске Америке, Жозеп Борељ их је известио и о току дијалога Београда и Приштине, о последњем састанку који су европски посредници оценили да је био тежак, али потребан и да су, ипак, обе стране прихватиле да је дијалог једини пут до нормализације односа.

"Нисам разговарао са председником Бајденом о дијалогу, али јесам са секретаром Блинкеном. Сарадња је много боља, без покушаја Вашингтона да се наметне у дијалогу који води ЕУ. Обавестио сам министре да планирамо нови састанак пре краја јула", рекао је Борељ.

Жозеп Борељ ће и сутра у Луксембургу предводити делегацију ЕУ, када се на другој страни стола, на међувладиној конференцији Србија-ЕУ нађу и представници Србије. Делегацију предводе премијерка Ана Брнабић и министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

Очекује се да ће тада бити представљена и формално нова методологија преговора о чланству која је недавно усвојена. По тој методологији преговарачка поглавља су тематски сврстана у шест кластера.

Сутра, међутим, неће бити отворено ниједно поглавље, односно кластер, јер неке земље чланице нису дале сагласне за то, сматрајући да упркос одређеним помацима није Србија направила довољан напредак, пре свега у области владавине права.

Зато се очекују и сутра позиви да се пре свега убрзају реформе у тој области, када је реч о независности правосуђа, борби против корупције и организованог криминала и медијским слободама и да ће делегацији Србије бити предочено да ће у случају да потребни услови буду испуњени у вези са владавином права и специфичним захтевима у тим кластерима, кластери 3 и 4 моћи да буду отворени на следећој међувладиној конференцији до краја ове године.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво