Читај ми!

Реаговање српских званичника на саопштење Министарства спољних послова Црне Горе

Министар спољних послова Никола Селаковић и председник Скупштине Ивица Дачић оценили су да је саопштење Министарства спољних послова Црне Горе да Резолуција о Сребреници није против Срба и Србије – лицемерно.

Никола Селаковић изјавио је да је "изненађен лицемерним и циничним тоном саопштења Министарства спољних, односно вањских, послова Црне Горе, у којем се изражава чуђење због реакције српске јавности на доношење Резолуције Скупштине Црне Горе о Сребреници, 17. јуна ове године". 

"Сматрам да је неумесно у истом саопштењу позивати се на пријатељство и братство грађана Црне Горе и Србије, а онда износити одбрану документа чија се злонамерност према српском народу не може оповргнути никаквим накнадним читањима и објашњењима", поручио је Селаковић, а наводи се у саопштењу Министарства спољних послова.

Селаковић сматра да су "придике црногорског министарства на рачун српских медија и представника власти, због тога што су раскринкали праве намере доносилаца Резолуције о Сребреници и што садржај тог документа природно не доживљавају као 'пружену руку пријатељства', већ као плод озбиљне политичке хипокризије, и немају никакве везе се Србијом, већ само са унутрашњим проблемима Црне Горе, у које се Србија није мешала нити ће се мешати".

"И овом приликом морам да најодлучније одбацим и осудим фразирање појединих црногорских политичара о наводним мешањима Србије у унутрашње ствари Црне Горе, јер није Србија признала рецимо Боку као независну државу, али је зато званична Црна Гора признала једнострано проглашену сецесију Приштине у лику тзв. републике Косово, односно подржала најдиректнији атак на суверенитет и територијалну целовитост Србије", поручио је министар у писаној изјави.

Навео је да "није Србија доносила резолуције о Црној Гори и сеирила када су грађане Црне Горе неки стигматизовали због ратних операција у Конавлима, или када су неки црногорски национални спев 'Горски вијенац' описивали као апологију злочина над муслиманима".

"Па исти тај Хашки трибунал на чије се пресуде позива црногорски парламент је у процесу против Радована Караџића 'Горски вијенац' тумачио као идеолошку основу злочина над Бошњацима у Босни и Херцеговини током рата 90-их", навео је шеф српске дипломатије.

Додао је да "није Србија, за разлику од Црне Горе, слала своје представнике на манифестације којима се глорификује убијање и протеривање Црногораца, а Подгорица је имала свог представника у Книну на прослави догађаја који је несумњиво највеће етничко чишћење у Европи после Другог светског рата".

"Али шта је то што црногорско Министарство спољних (вањских) послова замера Србији? Замера јој на писању таблоидних медија о Црној Гори, а тамошњи медији, без разлике да ли су таблоидни или нетаблоидни, оптуживали су председника Србије Александра Вучића ни мање ни више него за покушај државног удара у Црној Гори, који се састојао у томе што је рекао да није знао да црногорски премијер долази у Београд на договор са патријархом српским, до кога није ни дошло", навео је Селаковић.

Истиче да "заклањање Министарства спољних (вањских) послова Црне Горе иза фраза о непостојању колективне одговорности за злочине је апсурдно, јер црногорски парламент није персонализовао своју осуду догађаја у Сребреници, чиме је, иако се тврди супротно, недвосмислено покушао да стигматизује читав српски народ".

"Све речи о братству и пријатељству, о историјској блискости и савезништвима, које наводи Министарство спољних (вањских) послова Црне Горе губе на значају када се суоче са конкретним делима, а побројао сам само нека од њих", навео је Селаковић.

Закључио је да ће Министарство спољних послова Србије, на чије је челу, "настојати да сваком својом изјавом и делом доприноси изградњи добросуседских односа, јачању угледа Србије и водити бригу о припадницима српског народа, где год да живе, али није нити ће бити џак за ударање и нема и непомична мета за упућивање неоснованих и неодрживих критика на рачун Републике Србије и припадника српског народа". 

Дачић: И ова власт у Црној Гори договорена код митрополита 

Председник Скупштине Србије Ивица Дачић оценио је лицемерним саопштење Министарства спољних послова Црне Горе, у којем се назива анахроним његов позив митрополиту Јоаникију да реагује, јер је, каже Дачић, власт у Црној Гори договорена на састанку код митрополита Амфилохија.

"Како то није мешање цркве у политичке ствари?", упитао је Дачић и додао да га не интересује смена Здравка Кривокапића, већ сматра да сви треба да се договоре и раде у интересу црногорског и српског народа и тиме не погазе обећање грађанима.

Дачић је приметио да из Црне Горе долазе бесмислене изјаве и напади попут оних да се, како каже, мешао у унутрашње ствари Црне Горе тиме што је казао да је Резолуција о Сребреници уперена против српског народа, зато што је донета ничим изазвана.

Биле су, каже Дачић, и изјаве да се Србија мешала у изборе, да је навијала за представнике оних који су били против Мила Ђукановића.

"Сада добијамо од стране представника власти које су рушиле Мила Ђукановића готово сличне оптужбе. Чини ми се да нису променили чак ни оне што пишу саопштења у име министарства", рекао је Дачић Танјугу.

Дачић објашњава да је јуче позвао митрополита Јоаникија да се, имајући у виду одговорност митрополије за предлагање носиоца листе на изборима, позабави ситуацијом у владајућој коалицији зато што су они победили на таласу литија.

"На интервенцију покојног митрополита Амфилохија, Кривокапић је постављен за носиоца листе. На основу тога су победили на изборима. Сада Министарство вањских послова Црне Горе каже да је мој позив да се укључи митрополит анахрон, да је то позив на рушење система, а шта су до пре неколико месеци радили код Амфилохија", упитао је Дачић.

Каже да би волео "када би митрополит Амфилохије могао да погледа шта се дешава".

"Не правим Црној Гори никакве проблеме, мене Црна Гора и њихова унутрашња политика не интресује. Ја само кажем даље руке од Србије, ви се мешате у наше унутрашње послове, зато што сте признали Косово, зато што доносите резолуције које су уперене против српских интереса", поручио је Дачић.

Додаје да су Срби и Црногорци пријатељски и братски народ, те да је позвао и све партнере из Црне Горе да дођу у посету, али је и поручио да никоме неће дозволити да се у име тога меша у унутрашње ствари Србије, а да при томе оптужује Србију да се она меша у унутрашње ствари Црне Горе.

Вулин: Ако је Црној Гори до бољих односа са Србијом, нека бар сама одлучи да поштује мишљење својих грађана српске националности

Министар унутрашњих послова Александар Вулин изјавио је да "признати лажну државу Косово, а држати лекције Србији о мешању у унутрашње послове Црне Горе, може само онај ко је дошао на власт на таласу српског отпора, а после изгласао резолуцију о Сребреници која српски народ осуђује за геноцид".

"Ако је Црној Гори до бољих односа са Србијом, нека бар сама одлучи да поштује мишљење својих грађана српске националности и нека их не тера да признају геноцид кога нема. А, ако и то не може или не сме сама да одлучи, нека Црна Гора потпише споразум са СПЦ, митрополит Амфилохије је бар толико задужио и Бечића и Кривокапића или се и тај дуг враћа само са одобрењем ЕУ, као и кинески кредит за ауто-пут", навео је Вулин реагујући на званично саопштење Министарства спољних послова Црне Горе у коме се брани доношење резолуције о Сребреници изгласане у црногорском парламенту, наводи се у саопштењу МУП-а.

четвртак, 18. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво