Читај ми!

Брнабићева у Анталији: Приштина се данас позвала на Бриселски споразум

Премијерка Ана Брнабић изјавила је да су пленарни састанак Процеса сарадње ЈИЕ у Анталији обележиле две ствари: чињеница да је и Приштина гласала за све документе иако је у њима Косово означено са звездицом, као и то што се председница привремених приштинских институција Вјоса Османи у једном тренутку позвала на Бриселски споразум.

На седници су усвојене заједничка Декларација као и Стратешки документ за југоисточну Европу, као и годишњи извештај Савета за регионалну сарадњу.

"Мени је важно да су сви документи усвојени, јер могу бити усвојени само једногласно. Да је било ко гласао против, не би могли да се усвоје. Занимљиво је да Вјоса Османи, иако је изразила резервисаност, није гласала против, нити је била уздржана", рекла је Брнабићева.

Додала је да, примера ради, у Стратешком документу на сваком месту где се помиње Косово, оно није само са звездицом већ и са фуснотом.

Поред тога, како је рекла, занимљиво је да се Османијева чак у једном тренутку позвала на Бриселски споразум и рекла да по њему не иде фуснота сваки пут, већ само први кад се помиње Косово.

"Сада видимо да се позивају на Бриселски споразум, а када им не одговара, онда то не постоји... То је таква политика која не престаје да изненађује од скупа до скупа. Чула сам данас да се Османијева позива на Бриселски споразум и не могу да сакријем срећу и надам се да ће се коначно вратити Бриселском споразуму, пре свега да Приштина формира Заједницу српских општина", рекла је Брнабићева.

То је, каже, данас било конструктивно с њихове стране, и потпуно супортно свему што се чуло у приштинском парламенту – да неће допуштати усвајање таквих докумената.

"То су две ствари које су, за мене, обележиле овај скуп", рекла је Брнабићева.

Поново провокације Приштине

Премијерка Ана Брнабић пренела је, након пленарног састанка Процеса сарадње у југоисточној Европи, да је председница привремених институција у Приштини Вјоса Османи позвала учеснице које нису признале тзв. републику Косово да то учине, и да то, како је истакла, говори о недостатку политичке пристојности представника Приштине.

"Било је провокација, а ја сам кратко одговорила, јер из поштовања према домаћинима нисам желела да улазим са њом у било каку расправу", рекла је Брнабићева новинарима.

Како је рекла, истакла је да то супротно сваком протоколу и изражава огромно непоштовање према домаћину, али и присутним делегацијама које нису признале тзв. незавиност Косова.

"Нисам желела да улазим у то. Она је тим иступом најбоље говорила о себи, и њиховој политичкој пристојности, односно о недостатку исте", рекла је Брнабићева. 

Вучићу још један позив да што пре посети Турску

Премијерка Ана Брнабић изјавила је да је председник Турске Реџеп Тајип Ердоган позвао председника Србије Алексндра Вучића да што пре посети Турску.

"Био је јако добар састанак са Ердоганом, треба да пренесем много поздрава председнику Вучићу, којем је још једном упућен позив да што пре посети Турску", рекла је Брнабићева новинарима у Анталији.

Како је рекла, договорена је скорашња посета министра спољних послова Турске Мевлута Чавушоглуа Србији, која ће, нада се, бити реализована до краја августа.

Додала је и да је Ердоган са много емоција говорио о последњој посети Србији.

Према њеним речима, разговарали су о даљој политичкој и економској сарадњи.

Брнабићева је навела да је трговинска размена Србије и Турске 2020. године достигла рекордних 1,320 милијарди евра.

Навела је и да је Ердоган причао о додатном интересовању турских инвеститора за Србију.

На питање о турским инвестицијама, рекла је да су инвеститори из те земље на много начина били посебни и специфични, јер су долазили у најнеразвијеније делове Србије, где су била најпотребнија радна места.

"На томе сам посебно захвалила Ердогану. Они су нам покривали област коју ниједан други инвеститор није, али они су и даље заинтересовани и верујем да ће се и турске инвестиције мењати и да ће их бити још више", рекла је Брнабићева.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво