Читај ми!

Петковић за РТС: У Брисел идемо да бранимо позицију Београда

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић каже за РТС да делегација Београда на дијалог у Бриселу иде да се бори јер је то, каже, једино место где можемо да разговарамо. Од почетка године до данас било је више од 60 инцидената на КиМ.

Петар Петковић је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, рекао да Приштина генерише "ужасно тешку" атмосферу пред наставак дијалога у Бриселу.

Циљ свега тога, према његовим речима, јесте да се поткопа дијалог и изврши притисак на Србију и председника Александра Вучића.

"Имате велики притисак на Београд и Вучића, а са друге стране велику подршку од стране запада према Куртију који се понаша тако да нико на западу не реагује на провокације, увреде, претње јер је Косово чедо западних сила и да га не треба критиковати и кад погреши, а Београд треба", навео је директор Канцеларије за КиМ.

Наша делегација, како каже, иде у Брисел да брани позицију Београда.

"Вучић је јуче из срца рекао у Прохору Пчињском - борићемо се храбро, истрајно и водићемо рачуна о будућности нас и наше деце", истакао је Петковић.

Подсетио је да је Курти на самиту у Тирани под ноге бацио регионалну и економску сарадњу Западног Балкана, која би помогла да се превазиђу проблеми.

"Он одбацује договорену декларацију јер жели да пише Република Косово, а то је за нас неприхватљиво", напоменуо је директор Канцеларије за КиМ.

Више од 60 инцидената од почетка године 

Додао је да је истог дана епископ Теодосије служио литургију у Храму Христа Спаса у Приштини, након чега је, каже, од албанских политичара кренула бујица најгорих напада и изјава.

"Док видите студенте из Приштине како графитима и увредама мржње скрнаве цркву, све то немо посматра албански полицајац. Да ли они могу да буду онда заштитници српских цркава и манастира, како Курти пише у писмима Унеску", запитао је Петковић.

Директор Канцеларије за КиМ рекао је да је од почетка година било више од 60 инцидената, што је већ две трећине у односу на целу прошлу годину.

"Како ћемо њих да заштитимо, наше људе који живе у Метохији, у селима окружени Албанцима.  У Брисел идемо да се боримо јер је то једино место где можемо да разговарамо, а то је боље него да имамо инциденте на терену. Боље преговарати него ратовати. Водимо рачуна о будућности, стабилности и просперитету западног Балкана. Да бисмо могли да наставимо са страним директним инвестицијама, морамо да преговарамо и имамо стабилност", нагласио је Петковић.

Србима на Косову и Метохију поручио је да ће Београд у Бриселу инсистирати на формирању Заједнице српских општина.

"Да идемо у правцу будућности, то је неопходно и Србима и Албанцима. Нама је усуд да живимо једни са другима или једни поред других на КиМ, и морамо да се договоримо о нашој будућности", истакао је Петковић.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво