Читај ми!

Вучић: Грчка повећава ниво односа са Приштином, уздамо се да неће признати КиМ

Председник Александар Вучић је рекао да је добио званично обавештење да Грчка намерава да унапреди своје односе са Приштином на ниво канцеларије, односно политичких директора, те да се узда у пријатељство са Атином да неће ићи корак даље – у признање самопроглашене независности.

Александар Вучић је, у изјави новинарима после састанка са патријархом и владикама СПЦ, члановима архијерејског Сабора, рекао да је Грчка својевремено када је Приштина уводила таксе на робу из централне Србије дала могућност да се отворе трговинске канцеларије, а сада се отишло на ниво више.

"У петак смо званично обавештени да ће да унапреде своје односе са Приштином на виши ниво, политичких директора, што је највиша могућа личност до нивоа министра", објаснио је Вучић.

Председник је рекао да ће молити Грчку да се то не деси, јер је следећи корак признање независности.

То је, према његовим речима, проблем јер се тиме не показује само да би Европа кад је реч о Косову и Метохији могла бити уједињена против интереса Србије, већ и због чињенице да је то супротно међународно правном поретку.

Рекао је да постоји додатна опасност да друге државе буду притиснуте да то исто учине.

Онда би се, каже, ишло на билатералне договоре, где би нека трећа земља представљала Приштину у међународним организацијама, и тако постала део НАТО-а.

"Врло је тешка ситуација за нас. Позвали смо грчког амбасадора на разговор, али нисмо предузимали никакве мере, јер се уздамо у пријатељство и надамо се да неће ићи са даљим мерама и приближавањима", нагласио је Вучић.

Упитан да ли је добио уверавања да Грчка неће признати самопроглашену независност Косова, каже да таква уверавања добија сваког дана, али да чињенице говоре да они "увећавају ниво својих односа", како сами кажу, са Косовом.

Најављено је да ће грчки министар спољних послова Никос Дендијас посетити Приштину почетком јуна, где ће се састати са носиоцима привремених косовских институција. 

Рекао је и да није реч само о једној земљи, јер ће после следити притисци на друге земље које нису признале самопроглашену независност Косова.

"У наредном периоду очекујем више посета Београду, а све што ће радити биће притисак. Биће и кроз регионалне иницијативе покушаја да се обезбеди косовска независност. Нудиће нека решења која се на први поглед чине добрим, али иза тога се де факто крије признање", указао је он.

Вучић је закључио да је пред Србијом много тежак политички период, али да ни у томе ни другим питањима предаја није опција.

Председник је пренео да је на ручку са патријархом српским Порфиријем и епископима разговарао о ситуацији на Косову и Метохији, у Републици Српској и свим кључним питањима за српски народ, и да је указао на бројне опасности и важне састанке.

"Срећан сам што сам угостио патријарха Порфирија и чак 35 епископа СПЦ, а разговарали смо о кључним питањима за српски народ", рекао је Вучић након састанка, којем је присуствовао и председавајући и српски члан Председништва БиХ Милорад Додик.

Како је рекао, разговарало се о ситуацији на Косову и Метохији, у РС, о свим проблемима са којима са суочавамо.

"Били смо отворени, чини ми се да смо добро разумели једни друге. Црква има становиште да је важно јединство државе, народа и цркве, нама је важно да имамо што ближе ставове и да можемо да их делимо са представницима Цркве, уз разумевање чињенице да је црква одвојена од државе и да се поштује принцип секуларности", рекао је Вучић.

Пренео је да је у разговору истакао да је Србија данас економски снажнија и да расте брже него икада раније, али и да је то све до тренутка док можемо да чувамо мир и стабилност и док политичке ствари можемо да држимо под контролом у целом региону.

"Указао сам им на бројне опасности, на много важних састанака које ћемо да имамо у наредном периоду, пре свега по питању КиМ. Видео сам да их је изненадила грчка реакција", рекао је Вучић.

"Куртијев игроказ о косовском а не српском наслеђу"

Председник Србије изјавио је да је суштина потеза премијера привремених институција у Приштини Аљбина Куртија "игроказ", у коме све време говори о косовском културном наслеђу и косовској баштини, а не о српском.

Вучић је то казао поводом писма које је Курти послао игуману манастира Високи Дечани оцу Сави Јањићу, у којем му је предочио "посвећеност косовске владе у заштити косовског наслеђа свих заједница на Косову".

"То може да буде косовско унутар српског. То је српска културна баштина. То је манастир који припада Српској цркви. Слично су радили у Црној Гори где су тврдили да се ради о православној цркви у Црној Гори, а не СПЦ. То нам исто раде и само је питање када ће да изађу са неким својим Мирашем Дедеићем и да оснују НВО у њиховој полицији", рекао је Вучић.

Како је рекао, ради се о игроказу приштинске стране и да му није јасно како то јавност не разуме.

"Курти вам говори не о српском већ о косовском наслеђу. Манастир Дечани је наслеђе државе Косова. Сва игра је у томе да он прича да воли Србе, да жели са Србима да разговара да они лепо живе у независној држави Косово, али неће са Србијом, јер она нема шта да тражи на Косову", објаснио је Вучић.

Вучић је констатовао да разуме да ту Куртијеву игру не примећују неки политичари, али не и да то не примећују наши медији.

"Тешко бреме је пред нама. Наше свештенство мудро реагује што не одговарају на сваку провокацију и што добро разумеју шта је провокација. Пред нама је много мука", рекао је Вучић новинарима после састанка са патријархом Порфиријем и епископима СПЦ.

Додик: Србија, СПЦ и РС се потпуно разумеју и помажу

Одличан однос Србије, Републике Српске и Српске православне цркве видљив је последњих година, изјавио је Милорад Додик, који је заједно са Александром Вучићем разговарао на ручку са патријархом Порфиријем и епископима учесницима Сабора Српске православне цркве.

"Србија, РС и СПЦ имају одличан однос, помажу се и потпуно разумеју што се тиче обавеза, мисија и свега што раде једни, други трећи", рекао је Додик новинарима.

Према његовим речима, на свечаном ручку било је речи и о укупном стању "у нашим државама и цркви".

"Разговарали смо и потреби да се координација по важним питањима још више ојача", рекао је Додик.

уторак, 16. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво