Читај ми!

Момировић: Пролећа следеће године почиње градња прве линије метроа

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић рекао је у Скупштини Србије да прва линија метроа почиње да се гради на пролеће идуће године.

Момировић је, образлажући Предлог закона о метроу и градској железници, рекао да Србија жели да има рационалан приступ изградњи, да технологија буде најсавременија, али да, с друге стране, метро не треба "ни да пршти од луксуза", а ни да буде по узору на оне у Индији.

"Желимо да метро буде брз, рационалан и ефикасан и да служи Београђанима. Сви на друштвеним мрежама деле фотографије и снимке колона аутомобила, а у перспективи гужве ће бити још веће, јер се економски стандард удвостручио у последњих шест-седам година", рекао је Момировић у Скупштини Србије.

Момировић је истакао да је темељ изградње метроа фискална консолидација коју је Србија спровела.

Према његовим речима, метро ће се градити по моделу париског, а грађани Београда ће одлучити како ће изгледати шинске композиције.

Момировић је навео да ће прва линија ићи од Железника преко Макиша, Жаркова, Белих Вода, Пожешке, парка на Бановом брду, Аде Циганлије, Сајма, Мостарске петље, Савског трга, где ће се, каже, укрштати са другом линијом.

Следе Трг републике, Скадарлија, Дунав станица, Панчевачки мост, железничка станица Карабурма, Вишњичка, Миријевски булевар, Седма гимназија, а последња станица је Миријево.

Друга линија, каже Момировић, креће од Железничке станице у Земуну преко новосадског пута, стадиона у Земуну, Улице Александра Дупчека, зграде Општине Нови Београд, Меркатора, где ће се, додаје, укрштати са трећом линојом метроа за коју се сада ради идејно решење.

Та трећа линија ће се кретати од Кванташке пијаце, преко Бежаније, Сурчина, Арене, Ушћа, Пристаништа, Трга републике, Народне скупштине, Вишеградске, Прокопа, Витановачке, ТЦ Стадион, Браће Јерковића и "Степе Степановића", Трошарине, Бањице.

Рекао је да се о пројекту метроа прича од 1971. године, али да ће ова власт тај пројекат реализовати и да на пролеће почиње изградња прве линије.

О становима за припаднике снага безбедности

На дневном реду седнице су и измене Закона о планирању и изградњи, којима се уређује рок за прибављање употребне дозволе за објекте или радове којима је одобрена грађевинска дозвола.

Посланици расправљају и о изменама и допунама Закона о посебним условима за реализацију пројекта изградње станова за припаднике снага безбедности, којима се прописује, између осталог, да ће у приземљу стамбене зграде инвеститор моћи да изгради и простор за комерцијалне делатности, са садржајима потребним житељима будућег стамбеног насеља.

Томислав Момировић је рекао у парламенту да се тренутно гради 7.000 станова за припаднике војске и полиције.

Подсетио је да је пре месец дана подељено 548 кључева у Новом Саду, где се гради још 1.400 станова.

Навео је да је у Врању завршено 200 станова, у Краљеву и Крагујевцу ће у наредних месец дана бити усељено око 400 људи, а до краја године требало би да се заврши по 190 станова  у Сремској Митровици и Нишу.

"Следеће године треба да се заврши у Врању 300 станова, у Краљеву 747, у Крагујевцу још 756, у Новом Саду још 1.424, а у Београду још 1.000 станова", додао је Момировић.

Изменама и допунама Закона о пловидби и лукама на унутрашњим водама предлаже се увођење регистра издатих бродарских књижица, регистра бродских дневника и регистра издатих овлашћења чланова посаде бродова унутрашње пловидбе, као и размена података са одговарајућим европским регистрима, у циљу безбедности пловидбе.

Посланици би требало да размотре и предлог за члана Савета Регулаторног тела за електронске медије, који је поднео Одбор за културу и информисање.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво