Читај ми!

Зечевић: Земан показао храброст, извињење подстицај за даљу сарадњу

Слободан Зечевић из Института за европске студије каже да извињење Милоша Земана много значи, јер је време да се отвори питање војне акције против СРЈ, која никога нија напала, а њу су напали са свих страна.

Слободан Зечевић је у Јутарњем програму, коментаришући извињење чешког председника Милоша Земана због бомбардовања Југославије 1999. године, рекао да тај потез показује политичку храброст и честитост Земана, који је признао да Чешка није имала одлучујући у утицај у НАТО-у.

"Сам чин Милоша Земана нам много значи, јер је време да се отвори питање војне акције против СРЈ, која никога нија напала, а њу су напали са свих страна", истиче Зечевић.

Оценио је да је то честит потез Земана, који признаје да је бомбардовање било неморално. Нада се да ће се и други лидери извинити због те акције.

Сматра да је Земанова изјава подстицај за даљу сарадњу две земље, поготово привредну сарадњу.

Што се тиче састанка лидера са Западног Балкана у Бриселу, на којем је учествовала и премијерка Ана Брнабић, Зечевић каже да смо ми спремни за дијалог са Приштином у сваком трентуку.

Осврнуо се и на наводе о фрустрираности ЕУ Приштином и истакао да то траје и да те приче нису лоше за Београд, али да немају последице по Приштину.

"Неодређена прича о перспективи чланства у ЕУ" 

Коментаришући разговоре у Словенији на самиту Брдо-Бриони, Зечевић указује да то нису разговори о чланству, већ о перспективи учлањења.

Постоји, каже, жеља и добре намере, али оцењује да то не личи на случајеве за ранијим пријемима земаља чланица. "Ово је неодређена прича о перспективи, то није конкретна ствар", истиче Зечевић.

Сматра да је однос Европске уније према Србији допринео да се и Србија охлади од евроинтеграција, али и да је проблем Косова томе допринео.

"Смета им сваки српски манастир на КиМ" 

Када је реч о захтеву Приштине за уклањање манастира Високи Дечани са листе најугроженијих споменика у Европи, Зечевић истиче да им смета сваки српски манастир на КиМ, из верских разлога, јер не желе хришћанско присуство, али и зато што манастири говоре о присуству српске цивилизације.

Наводи да се број војника Кфора стално смањује, уз обуку Косовских безбеднносник снага, и оцењује да то вероватно значи да се планира повлачење Кфора.

"Објективно гледано, када гледате процес смањења броја припадника Кфора, сигурно је да се о томе размишља", закључио је Зечевић.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво