Читај ми!

Приштина тражи уклањање Високих Дечана са листе угрожених споменика

Министри косовске владе Доника Гервала и Хајрула Ћеку послали су писмо извршном председнику организације "Европа ностра", противећи се укључивању манастира Високи Дечани на листу најугроженијих споменика у Европи. Они захтевају уклањање манастира са тог списка.

У писму, које преносе приштински медији, наводи се да је одлука "неоснована, не одговара чињеницама на терену и да је под политичким утицајем".

Гервала и Ћеку тврде да на основу процене локалних и међународних институција за спровођење закона и безбедности, "православне цркве на Kосову нису угрожене", и позивају представнике  "Европа ностре" на "принципијелну сарадњу усмерену на најефикаснију заштиту културне баштине".

"Противимо се инструментализацији културног наслеђа у политичке сврхе", навели су Гервала и Ћеку, позивајући председника те организације да посети Kосово што је пре могуће.

"Склони смо да верујемо да ће резултат ваше посете и процена ситуације резултирати преиспитивањем ваше листе и уклањањем манастира Дечани", наводи се у писму.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво