Читај ми!

Фабрици: Фокусирајте се на реформе, од њих зависи отварање поглавља

Шеф делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици наводи за РТС да је реформски процес у Србији напредовао, али да је мали напредак постигнут у области владавине права. Истиче да су управо реформе у владавини права оне које су ургентне како би се земље чланице убедиле да Србија може да иде напред.

Сем Фабрици је, гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а, навео да је Србија напредовала, али да је пут ка ЕУ дуготрајан и да је сада сувише рано говорити о отварању или неотварању поглавља.

"Отварање поглавља је питање процеса који се заснива на реформама. Ви као земља кандидат прихватили сте читав низ принципа и врло конкретних мера које морате да предузмета да бисте били део Европске уније те у том смислу реформски процес у Србији је напредовао, али у неким областима, као што је владавина права, мали напредак је постигнут", наводи Фабрици.

Истиче да су управо реформе у владавини права оне које су ургентне како би се земље чланице убедиле да можете да идете напред.

"То је област коју најчешће помињемо. На крају је на земљама чланицама да дају зелено светло, да кажу да ли ће се неко поглавље отворити или не и процене да ли је постигнут довољан напредак", наводи Фабрици и додаје да је потребна једногласност.

Он је, говорећи о отварању нових преговарачких поглавља, указао да то не треба посматрати као циљ сам по себи, него га треба радије довести у везу са напретком реформи које за циљ имају задовољавање стандарда ЕУ. 

"Потребне су нам и реформе у пољопривреди, животној средини, спољној политици итд.", наводи Фабрици.

На питање да ли је поглавље 35 предуслов за отварање неких нових поглавља, одговара:

"Не бих рекао да је поглавље 35 – дијалог Београда и Приштине – главни предуслов за отварање нових поглавља, али свакако процес приступања обухвата различите области, а једна од њих је и нормализација односа са Приштином, друга је владавина права."

Оцењује да се Србија добро сналази током пандемије.

"Процесом вакцинације. Привреда је успела да се опорави и ово је тренутак да се поново фокусирате на реформе које Србија мора да постигне, посебно у области владавине права и мислим да је то задатак за 2021", истиче Фабрици.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво