Дачић разговарао са европским посредницима, агенда дијалога крајем маја

Председник Скупштине Србије Ивица Дачић разговарао је онлајн са европском четворком која посредује у међустраначком дијалогу власти и опозиције о побољшању изборних услова у Србији.

Састанку су присуствовали посланици Европског парламента Тања Фајон и Владимир Билчик, као и бивши посланици Кнут Флекенштајн и Едуард Кукан, а Дачић је друге стране са сарадницима из парламента.

Уочи онлајн састанка, Дачић је за РТС рекао да је важно да се у оквиру дајалога конкретно разговара о томе шта треба да се мења и да је више пута рекао да дијалог није "фонтана жеља".

Током претходна два дана одржане су онлајн консултације европарламентараца са делом опозиције коју су чиниле углавном "бојкот странке".

Међу њима су биле Странка слободе и правде Драгана Ђиласа, Демократска странка, Народна странка, Српски покрет Двери и други.

Они су се сагласили да би дијалог требало да се заврши до јесени, како би било довољно времена за примену договореног, а услови су се тицали медија, доделе још једне националне фреквенције, притиска на бираче и импелемантације споразума који би требало да се примењује после постигнутог договора.

"Европски представници би у јуну могли да дођу у Београд"

Ивица Дачић је после састанка са европарламентарцима рекао новинарима у Скупштини Србије да ће представници Европског парламента у наредним данима разговарати са председницом Владе Србије Аном Брнабић, Радном групом која ради на имплементацији договора са ОДХИР-ом и са организацијама цивилног друштва.

Договор је да се после тога поново крајем маја онлајн састану са председником парламента Ивицом Дачићем када би могла да буде позната агенда за међустраначки дијалог.

Дачић је рекао да би евентуално у јуну европски представници могли да дођу у Београд, у зависности од тога да ли ће им забрана путовања у земље ван ЕУ бити укинута.

Оценио је да је састанак био успешан и да је прошао у конструктивној атмосфери, указујући да је и даље реч о припремној фази за дијалог.

Рекао је и да се обавезао да ће европарламентарцима послати платформе свих странака које не желе страно посредовање, али је, каже, и он затражио платформу Драгана Ђиласа и Вука Јеремића.

"Парадокс је да нама нису послате те платформе", пренео је Дачић новинарима.

"Европски парламент нема улогу посредника"

Ивица Дачић је одсетио да је Народна скупштина покровитељ дијалога, а да су европарламентарци ту да помогну, уз напомену да они нису посредници.

"Европски парламент нема улогу посредника нити има улогу онога ко води дијалог већ улогу да помогне", поновио је Дачић.

Навео је и да је састанак прошао у радној атмосфери, те да су информисали једни друге о разговорима са странкама.

"Информисали су ме о разговорима са странкама које су у парламенту и ван парламента, а ја сам их информисао о странкама које не желе учешће странаца", рекао је Дачић.

Паралелно се води још један дијалог, без посредовања странаца, а на којем учествује председник Републике Александар Вучић. За сада је одржан један такав састанак, а ускоро се очекује нови.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво