Читај ми!

Чекајући отварање кластера – усклађивање закона са прописима ЕУ пуном паром

Одбор за европске интеграције и остали матични одбори Скупштине Србије раде на усклађивању закона са законодавством ЕУ. Пандемија не може да стане на пут приступу Србије Унији, уколико постоји политичка мотивисаност и Европске уније и Србије, оцена је невладиног сектора.

После прошлогодишње смањене законодавне активности због ванредног стања и парламентарних избора - од октобра, када је завршена конститутивна седница новог скупштинског сазива, све више је предлога Владе на дневном реду парламента. Усклађивање српског са европским законодавством у наставку пута ка Унији иде у шест кластера, уместо досадашњих 35 поглавља.

Елвира Kовач, посланица СВМ-а и председница Одбора за европске интеграције каже да се очекује се да се у јуну ове године одржи међувладина конференција на којој би Србија могла да отвори један или два кластера.

"Мислим да је отварање два кластера преамбициозно или преоптимистички", каже Ковачева.

Сматра да је могуће отварање једног кластера, "рецимо кластера три за који смо спремни". "То би било отварање неколико преговарачких позиција одједном што је свакако убрзање процеса", указује Ковачева.

Састанци парламентараца са међународним организацијама, због пандемије, одржавају се онлајн, па је и политичка активност на плану спољне политике смањена. Путем видео-везе, делегација Скупштине учествовала је из Београда на два заседања у Парламентарној скупштини Савета Европе.

Председник Скупштине Србије и шеф делегације Парламентарне скупштине СЕ Ивица Дачић најављује да ће следеће заседање бити у јуну. Нада се да ће тада бити прилике да присуствују у самом Стразбуру.

Наглашава да нема закона који су на чекању и по хитном поступку. "Урадили смо све оно што је било потребно за убрзање европских интеграција", додаје Дачић.

"Ми на том послу као парламент стварно радимо свакодневно и у интересу нам је и интересу наше земље и наших грађана да што пре испунимо те стандарде, да почнемо полако да затвармо поједина поглавља и отарамо она која су нам преостала", истиче Владимир Маринковић, посланик СНС-а и члан парламентарног Обора за стабилизацију и придруживање.

НВО: Брисел намерава да улаже у инфраструктуру

Kао пример да Европска унија рачуна на Србију, у Центру за европске политике наводе план о потенцијалној модернизацији пруге која иде од Београда, преко Ниша до Северне Македоније.

"Упркос пандемији која је ударила ЕУ и Србију, ми можемо видети оних девет милијарди (евра) које је ЕУ издвојила за инвестициони план и један од циљева јесте да грађани осете те промене", напомиње Страхиња Суботић из Центра за европске политике. Према Суботићу, једна од кључних области јесте инфраструктура.

Сматра да ће то бити један од фокуса ЕУ до 2024. "Поред тога, говори се о енергетици, зеленој политици", додаје Суботић.

Измене и допуне закона о забрани дискриминације и Закона о родној равноправности у скупштинској су процедури, а на дневном реду требало би да буду 18. маја. Управо у тим областима било је критика у извештајима Европске комисије и Европског парламента.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво