Читај ми!

Лајчак: Дијалог приоритет и за Београд и за Приштину

Специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак каже да су током прошлонедељних посета председника Србије Александра Вучића и премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија, Бриселу, све стране показале јасно опредељење да ће се лично састати за неколико недеља и дефинисати наставак дијалога.

"Прошле недеље у Бриселу били смо јасни. Ако је до сада можда и требало, сада више није потребно да се било ко убеђује око важности наставка дијалога", каже Лајчак.

Мирослав Лајчак је на конференцији "Геополитичке игре на Западном Балкану", који је организовао италијански Институт за међународне политичке студије (ИСПИ), поручио да дијалог Београда и Приштине не може да чека и да је тај процес "присутан у свему" што се ради када је реч о напретку.

На питање о ставу Аљбина Куртија да "дијалог није приоритет", Лајчак оцењује да је током свог дугог дипломатског стажа научио да "приоритети бирају тебе, а не ти приоритете".

"Дијалог је приоритет и за Београд и за Приштину. Њихова будућност је везана за напредак у европској агенди, а то иде кроз дијалог. Дијалог није нешто што може да чека и присутан је у свему", поручио је Лајчак.

Специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине додаје да је нормализација односа неопходна и Београду и Приштини, али и за европску будућност региона.

"Чекање је само одлагање решања до кога мора доћи. Верујем да је решење достижно уз политичку вољу Београда и Приштине и кроз активну улогу ЕУ и земаља чланица које су те које дају европску перспективу", поручио је Лајачак.

Наглашава да не жели да спекулише о роковима за постизање коначног, свеобухватног и правнообавезујућег споразума у дијалогу Београда и Приштине, али напомиње да ће до решења доћи "онолико брзо колико су стране у процесу спремена да напредују".

Лајчак је оценио и да су "'нон-пајепри' и идеје, којима се као решење за дијалог Београда и Приштине предлаже померање гараница, опасни, да промовишу рат и испуњење снова Милошевића и Туђмана".

"Такве идеје су одбијене и то поготово из самог региона. План А је да Западни Балкан уђе у ЕУ и ту нема дилеме", закључио је Лајчак.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво