Читај ми!

Вучић: Не могу да потпишем закон о истополним заједницама

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је као председник дужан да штити Устав и да зато не може да потпише закон о истополним заједницама. Наводи да је за Србију тешка и непрхватљива ствар признање које се помиње у нон пејперу о КиМ који је објавила приштинска "Коха", али да је то папир много бољи од Ахтисаријевог плана и од свегa што смо до сад добијали. Додаје да ће избори бити одржани у марту или априлу следеће године.

Вучић је у интервјуу за празнични број "Блица" објаснио да члан 62 Устава каже да у брачне односе слободном вољом пред државним органима ступају мушкарац и жена тако да би потписвањм поменутог закона прекршио највиши правни акт државе.

"Устав упућује на Породични закон који брак дефинише као законом уређену заједницу мушкарца и жене. Стога и закон о истополним заједницама не бих могао да потпишем и вратио бих га Народној скупштини", казао је Вучић.

Казе да не искључује могућност да се Устав промени у будућности, али да је данас овако.

Упитан какав је његов лични однос према закону, каже да је то показао избором Ане Брнабић за премијера, али и да истовремено није горљиви заговник истополних заједница.

Додаје и да га не занимају реакције.

"Наше је да од Србије направимо модерну и нормалну земљу, али и земљу у којој се поштује правни поредак", закључио је Вучић.

Вучић: Неприхватљиво признавање, нови нон пејпер бољи од претходних

Наводи да је за Србију тешка и непрхватљива ствар признање које се помиње у нон пејперу о КиМ који је објавила приштинска "Коха", али да је то папир много бољи од Ахтисаријевог плана и од свегa што смо до сад добијали. 

У интервјуу за празнични број листа Блиц, председник Вучић каже да има и других неприхватљиих ствари као што је детаљ око Митровице.

"То је једина урбана зона коју Срби имају и желе да им је одузму. Има и других ствари, папир је саставио неко врло компетентан, ко све разуме. Свакако нам неће бити лако", рекао је Вучић.

Сматра да је тај папир много бољи од Ахитисаријевог плана и од свега што смо до сада добијали.

"То показује да они који говоре да никад не можете да добијете бољи папир, нису у праву. Само што некада дође, не кажем да је то сад случај, ситуација кад више стварно нема бољег", указао је председник и додао да је некадашњи председник СРЈ Слободан Милошевић морао да разуме - до када можеш, а од када више не.

"То је на државном руководству", нагласио је Вучић.

Указао је да је проблем како Србима објаснити да сви имају право на све, осим Срба.

"Наш задатак је паметан приступ, очување мира и стабилности, да се много више боримо за економске интересе него територијалне, не говорим притом о Косову", рекао је председник Србије.

Вучић је истакао да морамо да разумемо стање ствари, да улажемо у вештачку интелигенцију, роботику, ИТ сектор, геномске институте и да идемо у будућност.

Председник је указао да ако наставимо да се развијамо овим темпом, оволико брже од свих у региону, ништа друго нам неће бити потребно.

"Зато не смемо да дозволимо да нас ико испровоцира. А ја желим да будем запамћем не за две, него за 50 година, као председник који је изградио највише болница, клиничких центара, домова здравља, највише путева, ауто-путева, пруга, музеја, позоришта", рекао је Вучић и нагласио да не жели да буде упамћен као неко ко је "мајкама враћао децу у ковчезима".

Одговарајући на констатацију да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти не показује добру вољу за разговоре, Вучић је рекао да ће морати да је покаже и да ће бити под великим притиском, али је указао да Курти овим тргује и да хоће да каже да је много важан.

"Показује свој однос према дијалогу, непоштовање према нама и посредницима, али то је на њему", рекао је Вучић, додајући да ни најмање није фасциниран Куртијем.

Вучић: Избори догодине у марту или априлу 

Када је реч о изборима, председник каже да ће они бити одржани у марту или априлу следеће године. 

"Постоје свега три датума када је могуће да одржите изборе", рекао је Вучић.

На питање да ли ће избори бити раздвојени, Вучић је одговорио да не види потребу за тим.

"Ја не видим потребу за тим, не разумем то, али ако чујемо ваљане аргументе, спреман сам да разговарамо. Не можете да раздвајате оно што вам по закону долази у одређено време", истакао је Вучић.

На питање да ли страхује од избора у Београду, председник је одговорио да страхује од свих избора и да су за СНС сви избори тешки.

"Што се тиче избора у Београду, верујем да наши политички противници имају огромну шансу, да су фаворити на тим изборима, да су наше шансе невелике, али борићемо се", рекао је Вучић.

На питање шта би за СНС био добар резултат на тим изборима, Вучић је одговорио да је за СНС важно да покаже шта је урађено, наводећи обилазницу од Пупиновог моста према Панчеву, батајничку петљу, надвожњаке, обилазницу око Београда, Београд на води, много паркова и истичући невероватан скок животног стандарда у Београду, где је просечна плата 700 евра.

На питање којим процентом гласова би био задовољан, Вучић је рекао да не говори о процентима, већ о постигнутим резултатима и да је то за њега најважније.

Oдговарајући на питање каква ће бити улога Александра Шапића на београдским изборима, Вучић је рекао да ће Шапићева улога бити значајна не само на београдским, већ и на многим другим изборима.

Најавио је и велике промене у СНС-у и да ће се о томе много разговарати, да ће почетком маја бити Председништво, а затим заказна седница Главног одбора.

На питање да ли СНС може да буде велика без Александра Вучића каже: "Сигуран сам да може".

На коментар да истраживања показују другачије, Вучић каже да је данас тако.

"Али кад будемо показали ко је нови лидер СНС и када ти људи буду показали да знају да раде, а борићу се да то буду најбољи људи који знају шта је странка, шта је политика, и резултати истраживања биће другачији", уверен је Вуцић.

На питање ко и како из опозиције може да га сруши, Вучић каже да могу да га сруше сваког дана, али не тако што ће теоретисати, већ тако што ће радити озбиљно.

Поводом почетка међустраначког дијалога, Вучић је рекао да ће урадити све што је добро за земљу, а да је друга ствар да ли ће то некима бити довољно или ће тражити разлог да на изборима не учествују, јер знају да не могу да добију поверење народа.

Вучић је навео да је начелно веома задовољан првим састанком са представницима опозиције, да постоје одређена различита виђења, али и добра воља да једни друге саслушају, а верује, и разумеју.

На питање да ли је на састанку била могућа комуникација са лидерима Доста је било и Двери, странака које су бојкотовале прошле изборе, Вучић је одговорио да су они били спремни за рационалан, цивилизован разговор и оценио да је атмосфера била добра.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво