Читај ми!

Дачић: Уставне промене у области правосуђа обавеза, али и потреба

Председник Скупштине Србије Ивица Дачић изјавио је да су уставне промене у области правосуђа обавеза у процесу прикључења Европској унији, али и потреба чији је циљ једнакост свих грађана пред законом.

Дачић је током јавног слушања на тему "Промене Устава у области правосуђа", у организацији парламентарног Одбора за уставна питања и законодавство, рекао да су потребне ефикасне, правичне и дугорочне промене, због чега је заговорник што шире јавне расправе.

"Очекујем корисне сугестије људи из правосуђа, са универзитета. Kада промене буду извршене, односиће се на све нас, због чега им треба озбиљно прићи", изјавио је Дачић, нагласивши да су промене Устава везане искључиво за правосудне функције.

Министарка правде Маја Поповић је навела да су промене Устава услов за реформе у области владавине права, што је приоритет ЕУ.

"Потребно је установити већу одговорност судија и тужилаца, као и њихову контролу, уз оцену стручности и достојности, јер ће то омогућити боље правосуђе", рекла је Маја Поповић.

Нада Ђорђевић из Друштва судија Србије је оценила да није повољан тренутак за промену Устава.

"Промена Устава подразумева да тај процес буде окончан током овог сазива парламента, а нови избори ће бити одржани већ следеће године. Тај рок не би требало да буде ограничавајући фактор за доношење уставних решења", изјавила је Нада Ђорђевић.

Према њеним речима, процедура промене Устава треба бити пажљиво спроведена, за шта је потребан дужи временски период.

Председник Форума судија Небојша Ђуричић је констатовао да је правосуђе Србије "старо".

"Више од 400 судија ће ускоро отићи у пензију, уз 300 упражњених судијских места. То значи да ће у наредних пет година бити потребан избор 700 судија", изјавио је Ђуричић.

Он је рекао да у судовима годинама нема значајног броја приправника.

Нећемо имати кога да изаберемо за судије и тужиоце, констатовао је Ђуричић.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво