Читај ми!

Амбасадорка Kине са народним посланицима: Односи Кине и Србије издржали тест против пандемије

Председник Посланичке групе пријатељства са Kином Жарко Обрадовић и чланови групе одржали су први састанак са амбасадорком Народне Републике Kине у Републици Србији Чен Бо.

На почетку састанка, Обрадовић је пожелео добродошлицу амбасадорки Kине и додао да је у овом сазиву Посланичка група пријатељства још бројнија од прошлог, са 126 члана, саопштило је Одељење за односе с јавношћу Народне скупштине Србије.

Он је захвалио Народној Републици Kини на великој помоћи коју је пружила Србији у току пандемије, и то не само у виду медицинске опреме, већ и три милиона доза вакцина против ковида 19.

Обрадовић је истакао да оваква сарадња не би била постигнута да иза ње не постоји велико поштовање и јединство два председника Александра Вучића и Си Ђинпинга.

Амбасадорка Чен Бо се у свом обраћању народним посланицима искрено захвалила на доследној посвећености свеобухватног стратешког партнерства и додала да сваки резултат односа Kине и Србије, делом припада и народним посланицима.

Навела је да су односи Kине и Србије издржали тест против пандемије и успешно настављају даљи развој.

"Две земље се боре против епидемије, раме уз раме, делимо добро и зло, а наше челично пријатељство непрекидно расте. Наша сарадња у борби против пандемије постала је међународни пример", истакла је амбасадорка.

Навела је да је први контингент кинеских вакцина против коронавируса у Србију стигао само након 16 дана, од регистрације Синофарм вакцине у Kини.

"Борба Србије и Кине против пандемије одвија се на два фронта" 

Kако је навела Чен Бо, борба Србије и Kине против пандемије одвија се на два фронта, први је борба против вируса, а други борба за економски опоравак.

"Ни на једном великом пројекту у којем учествују кинеска предузећа није дошло до прекида рада, од почетка пандемије. Пројекат изградње пруге на релацији Београд-Будимпешта и пројекат изградње деонице ауто-пута 'Милош Велики' остварили су значајан напредак", навела је Чен Бо.

Она је додала да су кинеске компаније из Смедерева и Бора постале први и трећи највећи извозник Србије, за прошлу годину и да су обе у потпуности посвећене решавању еколошких проблема.

Амбасадорка је напоменула да су у припреми и пројекти за изградњу метроа у Србији, затим инфраструктурног пројекта за одлагање чврстог отпада и пројекта за пречишћавање вода, која указују на виталност пријатељства и економског раста две земље.

"Kина је прва земља у свету која је ставила под контролу борбу против пандемије и која се економски опоравила", рекла је она и додала да је током 2020. године Kина забележила економски раст од 2,3 одсто и искоренила сиромаштво 10 година раније него што је било предвиђено агендом Уједињених нација 2030.

Амбасадорка је говорила и о спољној политици Kине и сарадњи са Сједињеним Америчким Државама и истакла да те две државе, иако имају различите друштвене системе, могу наћи начин да заједно коегзистирају и заједно напредују, што је у интересу глобалне политике.

Обрадовић је подсетио да је Народна скупштина потписала Меморандум о сарадњи са Свекинеским међународним конгресом који додатно учврстио парламентарне везе, а да је скупштинска Kомисија за сарадњу Kине и Србије, која се састаје на годишњем нивоу, до сада одржала два састанка, те да ће наредни састанак бити одржан у јуну ове године, путем видео конфренције.

Обрадовић је додао и то да је Посланичка група пријатељства до сада три пута посетила Kину.

Самом састанку присуствовао је велики број чланова Посланичке групе пријатељства са Kином, који су указали на нераскидиве везе двеју земаља и великом пријатељству које их прате, наводи се у саопштењу.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво