Читај ми!

Вучић: Наставак дијалога неће бити лак ни за једну страну

Дијалог Београда и Приштине се наставља 11. маја. Важно је да видимо какви ће бити захтеви Албанаца, док ми, истиче, немамо никакав захтев осим да буде испуњено све што је потписано и договорено, рекао је председник Србије Александар Вучић.

Александар Вучић је, сумирајући дводневну посету Бриселу, изјавио да је имао много важних састанака са европским званичницима, у којима су кључне теме биле европске интеграције Србије, владавина права, као и усаглашавање спољне политике са Унијом.

"Пре свега, европске интеграције Србије и све што иде уз то, а то је на првом месту дијалог Београда и Приштине, који се наставља 11. маја", рекао је Вучић новинарима.

Како је рекао, важно је да видимо какви ће бити захтеви Албанаца, док ми, истиче, немамо никакав захтев осим да буде испуњено све што је потписано и договорено.

"Долазимо у доброј вери и верујем да ћемо наићи на отворена врата и да ћемо моћи да разговарамо о важним решењима, пре свега очување мира и стабилности, а затим и компромисним решењима за дуготрајан мир на Балкану", рекао је Вучић.

Председник Србије наводи да не очекује да ће састанак посвећен наставаку дијалога између Београда и Приштине бити лак и леп ни за једну страну, али да су разговори једино решење.

На питање новинара да ли очекује да Аљбин Курти, уколико се појави на том састанку у мају, буде кооперативан, Вучић је рекао да не треба превише очекивати од једног састанка, али да је добро да састанци постоје и да се разговара, јер тако могу да се умире тензије.

"Наш посао је да гарантујемо безбедност за наше људе и да видимо шта можемо да учинимо за њих и због тога смо мотивисани да долазимо у Брисел. А да ли ће бити лако? Нико не очекује да буде лако, нити ће нама, нити ће њима да буде лако и лепо. Ипак, боље да разговарамо, увек морате да разговарате јер је то једино решење", навео је Вучић.

Поручио је да ако неко мисли да у разговорима и преговорима није решење, односно да је решење у нечем другом, да се с том политиком никада неће сагласити.

"Верујем да ће труд и ангажман бити награђен од ЕК" 

Додао је да се у Бриселу разговарало и о владавини права, на чему је Србија, додаје, почела убрзано да ради у последњих неколико месеци.

"Верујем у добре резултате и мислим да тај напредак примећују и у Европској комисији. Видећемо шта ће рећи кроз извештај, али верујем да ће труд и ангажман бити награђен од ЕК, већ на крају јуна када буде међувладина конференција", рекао је Вучић.

Изразио је уверење да Србија може у једном потезу да отвори читав кластер до краја године, па и два, али је приметио да је за то је потребан веома посвећен рад са наше стране.

"Србија има своје интересе, може сагласити спољну политику 60 одсто с ЕУ" 

Посебна политичка тема, навео је, била је наше прихватање или сједињавање са декларацијама ЕУ, што је сада на нивоу нешто више од 52 одсто.

Србија има своје интересе и рачунице и док не постане чланица ЕУ, не може у потпуности да усагласи своју спољну и безбедносну политику са ЕУ, изјавио је председник Србије.

"У ЕУ би желели да се ускладимо ту политику са њима 90 одсто, али то није релано, не могу да обећам оно што не можемо да испунимо. Нисам лагао данас, рекао сам до 60 одсто, то Србија може себи да дозволи, али имамо и друге државне и националне интересе које штитимо", рекао је Вучић одговарајући на питања новинара.

Каже да, ипак, морамо да повећамо тај проценат и покажемо по том питању већу одговорност према ЕУ.

На питање да ли ће Србија морати 100 одсто да усклади своју спољну и безбедносну политику са политиком ЕУ ако жели да постане чланица Уније, председник Србије је рекао да ћемо морати само када наша земља постане чланица.

"Није то ни сутра, ни прекосутра. Када водите државу морате да сагледавате све њене интересе. Замислите да уводимо санкције Русији сваки дан, шта онда да очекујемо од Руса и како да нас подрже по питању нашег територијалног интегритета и како од њих да тражимо помоћ. Или, хоћете одмах да се одрекнемо Косова па нам то реците да је тако, па онда више не морамо да гласамо за било шта... Имамо моралних обавеза, али као независна и суверена земља имамо и право и одговорност да будемо озбиљни у односима и са другим земљама. Шта су нам то учинили нажао Кина или Русија па да им уводимо санкције", запитао је Вучић.

Наглашава да Србија има своје интересе и рачунице и да сигурно не би добила од Русије и Кине вакцине када би им уводила санкције.

"Морамо да водимо рачуна о интересима наше земље, то је компликована мултивекторска политика. Није лако истрпети критике на свакој страни. Нисмо баш све учинили што је некоме по вољи, али у томе јесте снага Србије: самосталност, независност, слободарско опредељење једне земље", навео је Вучић и истакао да ћемо се за то увек борити.

Вучић о прузи Београд–Прешево: Драстична промена Србије

Говорећи о пројектима реконструкције, председник Србије изјавио је да пројекат реконструкције и изградњи пруге Београд–Ниш и даље до Прешева драстично мења све у земљи, да ће то бити нада и шанса, али и подстрек за убрзан развој уопште.

Како је рекао, није се надао да ће о томе моћи на такав начин да се договори у Бриселу.

"Преговарали смо с више њих о инфраструктурним пројектима, јер Србија то може себи да приушти. Дуго смо разговарали и добили смо апроксимативну цену од Кинеза за пругу Београд–Ниш од 200 километара. Европљани су рекли да могу да дају бољу понуду и добили смо невероватну цену, и зато сам рекао да ће то драстично да мења све у земљи", рекао је Вучић.

Он је прецизирао да ће, према изабраној варијанти, Србију то коштати максималние 1,2 милијарде, јер ће око 35 до 50 одсто бити поклон-паре од ЕУ.

"Преко 600 милиона бесплатног новца, чак и да је варијанта са 35 одсто, за фантастичан пројекат који нас повезује са Скопљем, Солуном, Атином...", рекао је председник Србије.

То, како каже, значи много за путнички саобраћај, теретни саобраћај, који ће се убрзати, а то значи и много више новца.

Када је реч о железници, навео је да ће се радити комплетна пруга од Ниша до Прешева, што је тешко, посебно у Грделичкој клисури.

"Верујем да ће се од Београда до Скопља, са свим станицама, путовати три сата и петнаест минута возом. Авионом не можете да стигнете брже. То су невероватне промене", констатовао је Вучић.

Прецизирао је да се разговарало о пет варијанти, а Србија је прихватила варијанту четири, где је цена 1,766 милијарди евра до Ниша, уз бар 600 милиона мање, јер ће толико дати ЕУ.

"За четири и по године Србија ће имати то. Ја сам пресрећан, јер никад ми се ништа слично није десило у Бриселу. Ово је велика нада, шанса за нас и подстрек за убрзан рад и на свим другим темама", рекао је Вучић.

Председник је најавио да су Урсула фон дер Лајен и Жозеп Борељ позвани да крајем августа или почетком септембра дођу на отварање радова на изградњи ауто-пута Ниш–Плочник, важног за развој Топлице.

"Брза пруга до Ниша и границе са Северном Македонијом мења Србију"

Изградња брзе пруге од Београда до Ниша и даље до границе са Северном Македонијом потпуно ће променити Србију, поручио је данас председник Александар Вучић и додао да у годинама које долазе наша земља више неће бити иста, неће бити земља из које се некада одлазило.

Вучић је то рекао новинарима вечерас у Бриселу након низа сусрета са европским званичницима, где је, између осталог, добио потврду да ће Европска унија у изградњи те брзе пруге учествовати са 35 одсто укупне цене, односно са 700 милиона евра.

"Верујем у европски пут Србије, верујем да можемо много тога да постигнемо са ЕУ, а да ли ће бити све потаман, па неће..., али...", рекао је Вучић уверен да 99 одсто грађана Србије, који воле своју земљу због оваквих вести, могу данас и те како да буду радосни.

Одговарајући на питање новинара да ли је та подршка дошла као покушај да ЕУ уради нешто за Србију, односно да преузму проактивну улогу, Вучић каже да, како је рекао, шта год да је у питању, он је срећан.

"Не знам да ли разумете шта значи када добијете на поклон 700 милиона евра", рекао је председник и додао да је Србија до сада добијала новац од ЕУ из разних фондова, али је то био новац који се, како је казао, не види.

Вучић је поновио да му следи још важна вечера за нашу земљу са Шарлом Мишелом и да му је цео дан био веома напоран, али је, каже, због ове подршке за градњу брзе пруге био веома срећан.

"Био сам толико срећан, био сам узбуђен да сам само мерио километре и размишљао о парама, укључићемо ту и Светску банку и ИБРД, да буде брже, да све процедурално буде решено", рекао је Вучић.

Та пруга и путеви које ћемо градити на југу Србије биће од великог значаја за Топлицу, посебно Блаце и Прокупље, као и централни део Србије коме ће се практично приближити Беч за само неколико сати.

Од Београда до Беча ће се путовати пет сати, а од Јагодине до Беча шест.

Ове, како је казао, фантастичне вести додатно нас уче како да се односимо према ваздуху и ономе што зову "зелена агенда".

У свему томе возови су веома важни и зато и ЕУ улаже велики новац у градњу пруга.

"Са брзом пруком преко Коридора 10 имаћемо феноменалну и фантастичну конекцију са свим европским земљама до Истанбула", рекао је Вучић и подсетио да се ускоро креће у преговоре о модернизацији пруге према Црној Гори.

О овоме смо, истиче, сањали 70 година и нисмо веровали да ће се реализовати.

Зато сам, казао је, данас овде у Бриселу, поносан што сам грађанин Србије и што могу да саопштим овако добре вести.

Говорећи о атмосфери током данашњих разговора, Вучић је рекао да је видео "њихову већу заинтересованост, али и да су, додао је, осетили и они с наше стране промену".

"Као да смо желели да сагледамо све што можемо да урадимо да бисмо ишли брже напред", рекао је Вучић и додао да за неке деонице пруге већ постоје планови и пројекти, а да на некима тек треба да се ради.

"Потребни су, дакле, планови и пројекти, то је велики, велики рад, али и стабилна финансијска ситуација земље", навео је Вучић.

Вучић се састао са Мишелом

Председник Србије Александар Вучић састао се нешто после 20 часова са председником Европског савета Шарлом Мишелом, који је за председника Србије и делегацију из Београда организовао радну вечеру у Бриселу.

Овим се завршава и дводневна посета председника Србије седишту ЕУ.

Претходно се Вучић састао са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен, европским комесаром за проширење Оливером Вархељијем и шефом дипломатије ЕУ Жозепом Борељом и сталним известиоцем Европског парламента за Србију Владимиром Билчиком.

Основне теме разговора председника Србије са највишим званичницима ЕУ биле су убрзање евроинтеграције Србије, инфраструктурни пројекти и изградања пруге Београд – Северна Македонија, као и наставак дијалога са Приштином.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво