Читај ми!

Вучић за РТС: У Бриселу не очекујем притиске већ разговоре о будућности Србије

Председник Србије Александар Вучић рекао је за РТС да никада није имао лако и лепо проведено време у Бриселу. Штитимо интересе Србије у не тако лаком времену, каже Вучић.

Немачка снажно подржава дијалог Београда и Приштине под окриљем ЕУ, рекао је  председник Александар Вучић након разговора са немачким министром спољних послова Хајком Масом у Београду.

Хајко Мас јуче је рекао да дијалог треба да се настави да је важно да се оствари нормализација односа и да је један елемент тог дијалога и постизања споразума признање Србије, али то није поновио у Београду.

Гостујући у Дневнику РТС-а, председник Александар Вучић је рекао да је то немачка жеља од 2008. године и није ништа тајно - они су сви прихватили наратив Приштине, и САД и Немачка, а то је признање Косова и то је за њих важно.

Председник Србије истиче да ми имамо другачији приступ.

"Ми морамо да будемо свесни да нам је Немачка један од кључних партнера, најаважнији трговински партнер и нема сумње да морамо да водимо рачуна о свакој речи. Они ће по суштинским и стратешким питањима о односима Београда и Приштине недвосмислено бити на страни Приштине, исти је случај са САД, и са 22 од 27 земаља ЕУ, нема за нас великих изненађења", истакао је Вучић.

Рекао је да га брине изјава Османијеве и многих других у Приштини да желе ресетовање дијалога, да неће да поштују оно што је потписано 2013. године, маштају о тужбама за геноцид против Србије и не разумеју да је компромис нешто друго.

Ми ћемо се томе супротставити знањем, борбеношћу, одговорношћу, енергијом и да штитимо националне и државне интересе Србије, каже Вучић.

Вучић у недељу путује у Брисел, где га очекују важни разговори са Шарлом Мишелом, Жозепом Борељом, Урсулом Фон дер Лајен.

"Идем у Брисел, не очекујем притиске већ разговоре о европској будућности Србије. Очекујем разговоре са Лајчаком око наставка дијалога, који верујем да ће бити средином маја. Биће то знак поштовања ЕУ према Србији, али морамо да знамо које су кључне земље чланице и шта је политика према Косову", подвукао је председник Србије.

По том питању нисам имао лако и лепо проведено врме и Бриселу, то је тешко време за нас, истиче Вучић.

"Штитимо интересе Србије у не тако лаком времену", каже он.

Сматра да су наредно дани важни, Брисел и наставак дијалога су "страховито важни".

Дајте шансу да се боримо за раст, а то не може без вакцинације

Председник каже да сутра отвара корејску компанију у Смедеревској Паланци са 700 запослених што ће допринети да људи одатле не иду трбухом за крухом у Београд. Најављује отварање фабрике и у Ваљеву, почетак изградње ковид болнице у Новом Саду, једне траку од Орловаче према ауто-путу "Милош Велики".

"Молим људе да се вакцинишу, имамо око 150.000 доза остављених за прву дозу. У понедељак стиже пола милиона кинеских вакцина. Молим људе посебно у Новом Пазару, Тутину и Сјеници да се вакцинишу и у Колубарском делу од Обреновца па све до Лајковца, нишавском округу места као што су Дољевац...", апеловао је Вучић.

Наводи пример Новог Сада где је мање људи примило вакцину него у Нишу и то се види кроз бројке.

"У Новом Саду нам најспорије пада број заражених. Хвала свима који хоће да се вакцинишу, јер људи из целог света траже начина да дођу код нас да се вакцинишу. Дајте нам шансу да се боримо за сваки проценат раста а то не може без вакцинације", истакао је председник Србије.

Очекивао је да ће вакцинација ићи брже, после почетног одличног одзива, али како каже, сада видимо да не иде.

"Када се вратим из Брисела, поред отварања фабрика, сваки други дан ћу да обилазим и пунктове за вакцинацију", нагласио је Вучић.

Морамо да водимо рачуна о социјалним картама 

У Скупштини Србије је усвојен ребаланс буџета за ову годину који треба да омогући наставак помоћи грађанима и привреди погођени епидемијом.

"Пакети помоћи које је држава припремила су велики, имајући у виду снагу наше економије. Морамо да водимо рачуна о социјалним картама и да помогнемо најсиромашнијим, можда је некоме смешно када дамо витамине али то значи пензионерима. Србија је обезбедила огромне пакете помоћи а није оставила дуг који ће да сутра враћају наша деца", нагласио је Вучић.

Каже и да морамо да обезбедимо људима чисту воду у Зрењанину и решавамо друге проблеме везане за чист ваздух, изградњу канализација али да би све то могли да урадимо морамо да се вакцинишемо, да будемо здрави и да радимо.

Не смемо да ћутимо, морамо да негујемо културу сећања на жртве 

На питање да прокоментарише јучерашњу изјаву хрватског председника Зорана Милановића о Јасеновцу, председник Србије каже да не зна шта да кажем на такву изјаву.

"Не желим тешке речи али то говори колико је важно да негујемо културу сећања, да направимо у Градини велики меморијални центар и да свако наше дете које иде на ексурзију то посети. Мислио сам да то у интересује пре свега свет али када чујете овакве изјаве, да је све срамота да кажу да су највеће жртве у НДХ били Срби, ми не смемо да ћутимо. Дакле, не узвраћати на увреде већ да чувамо наше жртве од заборава и да им искажемо поштовање", истакао је Вучић.

Немојмо да уводимо политику, нека институције раде свој посао 

На питање да прокоментарише оптужбе на рачун лидера Јединствене Србије Драгана Марковића, председник Србије каже да ни раније није хтео да коментарише такве случајеве, ни када су оптуживани његови политички противници, јер то је питање, не за политичаре, већ за надлежне институције.

"Реч је о тешким случајевима, то су сувише велике оптужбе. Политичари су лагали за многе друге случајеве, али неко мора да завршиу у затвору. У овом случају или Марковић, ако се докаже да је крив, или ако није, онда онај ко је лагао. Ако се покаже да је истина, то је језиво, али је још језивије ако се покаже да није јер шта ће Драган Марковић да каже унуцима", рекао је председник.

Вучић каже да није његово да закључује шта је рекао неки страначки активиста.

"Немојте да у то уводимо политику, нека институције раде свој посао, полиција и тужилаштво. Заштићених нема и неће их бити. Ако има жена, малолетница нека кажу, ако је крив било Марковић или било ко други, ићи ће у затвор. Али само питам, ко ће да врати живот Драгану Марковићу ако се покаже да није крив", рекао је председник Србије Александар Вучић.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво