Читај ми!

Скупштина усвојила ребаланс буџета

Посланици Скупштине Србије усвојили су ребаланс буџета за 2021. годину.

Министар финансија Синиша Мали у начелној расправи рекао је да се ребаланс спроводи како би држава наставила борбу против пандемије изазавне вирусом корона, подстакла привредни раст и умањила негативне последице кризе по грађане и привреду.

Ребалансом, навео је Мали, издвојен је новац за реализацију трећег пакета мера подршке грађанима и привреди, који је, подсећа, вредан 257 милијарди динара.

Навео је да су неке од мера из трећег пакета помоћи - три пута по пола минималца за сва мирко, мала, средња предузећа и предузетнике, 600 евра по аутобусу за превознике у наредних шест месеци, помоћ градским хотелима 350 евра по кревету и 150 евра по соби.

Запослени у туристичким агенцијама, туристички водичи, рента кар агенцијама, угоститељству, али и самостални уметници добиће два пуна минималца.

Kада је реч о директној помоћи грађанима, трећим пакетом мера предвиђена је помоћ за грађане на KиМ и то 100 евра за све одрасле и децу, а 200 евра за незапослене пунолетне грађане.

Помоћ од 60 евра добиће сви пунолетни грађани Србије који се пријаве у пероду од 28. априла до 15. маја на порталу Пореске управе.

Такође, трећи пакет предвиђа, поред 60 евра и додатних 50 евра за пензионере и додатних 60 евра за незапослене пунолетне грађане који су били регистровани на бироу у четвртак.

Подсећа да трећи пакет подразумева и помоћ привреди кроз две гарантне шеме, једна је продужетак прошлогодишње, а друга је нова за она предузећа која су у већим финансијским проблемима.

Улагања у инфраструктуру, здравство, пољопривреду и екологију 

Такође, Мали је истакао да је ребалансом буџета издвојен новац за капиталне инвестиције и нагласио да је издвојено 430 милијарди динара.

Навео је да је издвојен новац за наставак изградње четири аутопута, међу којима су Прељина-Пожега, Моравски коридор, Рума-Шабац-Лозница, али и за почетак изградње нових, као што су Дунавска магистрала, Фрушкогорски коридор, Ниш-Плочник-Мердаре.

Поред тога, наглашава да је издвојен новац за изградњу обилазнице око Новог Сада, Горњег Милановца и Лознице, као и за почетак изградње метроа у Београду.

Мали је изјавио да су ребалансом буџета за 2021. годину издвојена додатна средстава за екологију у односу на иницијални буџет и додао да су та средства увећана за 16 милијарди динара.

Од 16 милијарди динара, додаје он, четири милијарде динара налази се код Министарства за заштиту животне средине, а преосталих 12,1 милијарду динара код Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Такође, издвојено је 5,5 милијарди динара за пољопривреду, 300 милиона динара за развој филмске индустрије, а велика средстава су, каже Мали, издвојена за спорт и омладину.

Мали је казао да ребаланс предвиђа наставак великих улагања у здравство, односно за изградњу нове ковид болнице у Новом Саду, за наставак радова на KЦС у Београду, за почетак реконструкције KЦ Војводина, за опремање Дома здравља у Борчи, реконструкцију великог броја општих болница и домова здравља широм Србије.

Поред тога, издвојен је додатни буџет за РФЗО како би држава набавила довољну количину вакцина и лекова у борби против корона вируса.

Ребалансом буџета за здравство је издвојено око 417 милијарди динара.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво