Читај ми!

Хајко Мас у Приштини: Идеја о новим границама опасна и нереална

Министар спољних послова Немачке Хајко Мас изјавио је да је решавање питања региона кроз нове границе опасна и нимало реална тема, додајући да је срећан јер ће такав приступ бити одбачен.

Хајко Мас је рекао да жели да јасно подвуче да "решавање изражених питања цртањем линија на картама сматрамо не само нереалним, већ и опасним".

"Такође, сматрамо опасним да разговарамо о овоме. Срећан сам што ће последњи покушај ускоро бити стављен у фиоку и на крају ће бити досије прошлости", рекао је Мас на конференцији за новинаре након разговора са косовском председницом Вјосом Османи у Приштини.

Навео је да ће у дијалогу "признавање Косова од стране Србије бити један од елемената решења, док стране морају да буду спремне на компромисе".

"Што се тиче дијалога, наравно да ће признавање Косова бити један од елемената решења, иначе се неће реализовати, а осим тога са обе стране је нормално да у дијалогу за нормализацију постоје компромиси и не желимо да повлачимо црвене линије. Али, знам да ће због историјских околности бити тешко, желим да на крају процеса нађемо решење и да обе стране морају да буду спремне на компромис", рекао је Мас, преносе медији у Приштини.

Редефинисање граница идеја прошлости 

Поновио је да је редефинисање граница на Балкану идеја прошлости, и да је Немачка против.

Шеф немачке дипломатије још једном је изразио подршку коју Немачка даје процесу дијалога и представнику ЕУ Мирославу Лајчаку.

"Препрека за развој региона је билатерални однос између Косова и Србије, с тим у вези сам нагласио безусловну подршку дијалогу за нормализацију између Косова и Србије, који модерира ЕУ. Такође чуо сам теме које су важне за људе на Косову и пренећу их Лајчаку и разговараћу са њим. Нова влада има амбициозан програм у борби против криминала и корупције и испуњавања очекивања грађана Косова, о чему ћу разговарати са премијером Куртијем. Уверавам вас да ће Немачка бити уз вас", рекао је Мас.

Што се тиче либерализације визног режима за житеље КиМ, Мас је рекао да ЕУ мора да испуни обећање и укине визе.

Хајко Мас у петак у Београду

"Знам да је либерализација визног режима важна за грађане, став Немачке је јасан. Косово је испунило критеријуме за визе и треба их уклонити. ЕУ мора да одржи обећање Косову и у немачком председавању то је био приоритет и ми ћемо бити посвећени либерализацији визног режима што је пре могуће", рекао је Хајко Мас.

Поподне се састао са премијером привремених приштинских институција Куртијем, а онда и са министарком спољних послова Доником Гервалом.

Хајко Мас сутра долази у Београд.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво