Читај ми!

Међувладина конференција ЕУ и Србије до краја јуна ове године

Председница Владе Ана Брнабић председавала је координационом телу за процес приступања Републике Србије Европској унији, које је размaтрало најважнија актуелна питања у процесу приступања Србије ЕУ, а пре свега нову владину координациону структуру за преговоре са ЕУ, усклађену са принципима нове методологије политике проширења Уније.

Министарка за европске интеграције и главни преговарач Републике Србије за приступне преговоре Јадранка Јоксимовић, обавестила је чланове владе и представнике Координационог тела да очекујемо да ће до краја јуна бити одржана међувладина конференција на којој ће, на највишем политичком нивоу, са европским партнерима бити у потпуности усаглашена примена нове методологија за нашу земљу.

Србија је, навела је Јоксимовићева, прихватајући реформисани начин приступања ЕУ, одговорно и правовремено увела и кластерски приступ и у своју координациону структуру и тиме се обавезала на још темељније усклађивање реформских активности и додатну политичку синергију и снажније политичко вођење процеса, како нова методологија и налаже.

Разматране су активности владе по свих шест кластера, пре свега оне у првом, који се односи на Основе, односно на владавину права. Закључено је да треба усмерити додатне напоре да се достигну прелазна мерила у том сегменту, која је поставила ЕУ, а која су и најважнија за даљи напредак преговарачког процеса.

Јоксимовићева је нагласила да смо, у тешким епидемиолошким условима у прошлој години, завршили ревизију акционих планова за преговарачка поглавља 23 и 24 у консултацији са Европском унијом и цивилним друштвом. На тај начин је, према њеним речима, постигнут реформски континуитет. Посебно се разговарало о припремама за потенцијално отварање кластера 3 - конкурентност и инклузивни раст и кластера 4 - зелени договор и одржива повезаност, као и о даљим активностима на убрзању сповођења реформи у приступном процесу.

На састанку, којем је су присуствовали представници свих министарстава Владе Србије, Јоксимовићева је представила унапређену и измењену преговарачку структуру, у складу са принципима нове методологије. Договорен је континутиет одржавања састанака Координационог тела, с циљем додатног убрзања и појачаног праћења свих реформиских активности у приступном процесу.

С обзиром на то да је новом методологијом дефинисано шест водећих политика Европске уније, договорено је да ће преговарачке групе, које су до сада, по ранијој методологији, радиле углавном независно, сада бити узајамно тематски повезане у оквиру једног кластера, којим ће руководити кластерски координатори. На овај начин, како је објашњено, постићи ће се кохерентност Тима за подршку преговорима и унапредити политичко вођење процеса, како нови приступ и захтева.

Координационим телом председава председница владе Ана Брнабић, а руководи главни преговарач и министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

 

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво