Читај ми!

Вучић за Фејс ТВ (БиХ): Интерес Србије су мир и стабилност у региону

Председник Србије Александар Вучић рекао је да су интерес Србије мир и стабилност у региону и да Србија треба да добије правично решење за многа питања и ништа више од тога.

Вучић је у разговору за сарајевску Фејс ТВ рекао да "на Балкану не може да се прави мир тако што ће се унизити један народ, а поготово бројчано највећи народ, мислећи да ћете тиме да задовољите све друге и да сте трајно решили проблем".

"Управо зато сам се залагао, не за замрзнути конфликт са Албанцима у односима између Београда и Приштине, већ за решавање проблема и због тога плаћао високу политичку цену и овде у Београду и на сваком другом месту", истакао је Вучић.

Навео је да је веома обазрив када говори о регионалним питањима и да је апсолутни интерес Србије мир и стабилност.

На коментар водитеља Сенада Хаџифејзовића да му "правично решење" звучи као да "Србија треба да добије половину БиХ", Вучић је навео да му то није пало на памет и да Републику Српску воли, а БиХ поштује.

"Ако је проблем што је Србија снажнија него што је била, у свакој области, ја се тиме поносим, али тиме треба да буду задовољни и људи у БиХ. Ја сам задовољан ако БиХ расте брже, јер бисмо и ми тада живели боље", истакао је Вучић и додао да је његова иницијатива да земље на Балкану сарађују. 

На констатацију водитеља да све што он мисли за њега кажу Милорад Додик и Александар Вулин, Вучић је нагласио да нема потребе било ко да прича у његово име.

"Милорад Додик је врло интелигентан човек. Он је све само није неко ко слуша или спроводи шта ја говорим. Он има своју политику, своју странаку, веома је самосвојан. Не морамо да мислимо по свим питањима исто, али нећу рећи ниједну реч против њега у емисији, јер је то део нашег договора, којег се држе предстaвници Срба. Имали смо болне санкције, затварање граница на Дрини што више не сме никада да се понови", казао је председник.

Нагласио је да у његово име не треба нико да говори и да ће, када буде желео нешто да каже, то ће увек рећи сам.

"Себе не видим као председника свих Срба, већ грађана Србије" 

Вучић је казао да, што се Вулина тиче, он његов дугогодишњи саборац и пријатељ, али који има другачије виђење у многим стварима.

"Себе не видим као председника свих Срба, већ грађана Србије јер сам на изборима у Србији изабран", додао је Вучић.

Оценио је да то није разлог за све оптужбе које стижу на његов рачун, већ што политичари увек покушавају да добију поене ударајући на њега.

Такође сматра да је проблем, а што је било и са Србима и њим лично до 90-тих година, а то је проблем са којим се суочавају и многи Бошњаци и многи други, а то је врста представљања себе као жртве, без рационализације садашњости и погледа у будућност.

"Је л' мислите да неко ко води земљу, који је у последњих неколико година успео да изгради више аутопутева него у претходних 50 година, да заврши бројне болнице, да подигне плату на 560 евра, неко ко је успео да доведе Србију од земље са најмањим растом и великим јавним дугом, до земље са јавним дугом испод Мастрихта и највећом стопом раста у Европи, жели било какав сукоб било где?", упитао је Вучић.

"Нисам видео 'нон пејпер'" 

Вучић је навео да није видео "нон пејпер" о промени граница на Западном Балкану, али да је видео оно што се објављивало у медијима и рекао да му не одговара шта је ту видео.

"Не само да нисам учествовао у писању, већ га нисам ни видео. Видео сам шпекулације у медијима. Видео сам да ту има свачега око Kосова. Ви кажете у томе да ће Србија да призна независно Kосово, да ће да се одрекне Прешева и Бујановца да би добила Републику Српску. То се неће догодити и ништа од тога није на такав начин реално, нити је добро, нити нам је потребно", истакао је Вучић.

Нагласио је да неће да учествује у расправи о нечему што суштински не постоји, као и да поштује интегритет БиХ.

Подсетио је да ни Бакир Изетбеговић ни Жељко Kомшић, ако не због поштовања Србије и резолуције 1244, не би требало да признају косовску независност, јер ко су они да руше, растурају и комадају Србију.

"Сваком другом Србину замерате оно што сте себи дозволили и унаред опростили. Јер су то изговорили највиши представници бошњачког народа. Хоћете да Срби прихвате да је бомбардовање и агресија била благоугодни чин зато што је неко хтео да отме територију Kосова", рекао је Вучић и упитао чему ти двоструки стандарди.

Србија, истиче председник, може да се комада и то је добродошло, а ако би било који Србин рекао да хоћемо миран разлаз "за то је крив злочинац Вучић".

"И то за нешто са чим се иначе не слажем", истакао је Вучић.

Поновио је да се то из наводног "нон пејпера" неће догодити.

"Јер, нама нису потребне територије, нама су потребни људи да са њима боље и лепше живимо", рекао је.

На опаску зашто то не каже Додику, Вучић каже да он има право да другачије мисли и лично не сме ни да помисли да каже тако нешто некоме ко има већину гласова у Републици Српској.

"Хоћу да будем запамћен као неко ко је сачувао мир" 

На питање зашто су војне вежбе све чешће и зашто постоји све јача Војска Србије, Вучић одговорио питањем: "А зашто постоји војска у БиХ?".

"Србе у Србији немојте да умирујете. Неће бити рата. То је војска која треба да брани нашу земљу од свакога ко помисли да може да нас нападне. У региону се сви наоружавају. До пре две године Хрватска је имала снажнију војску, како вам то није сметало тад? Ми то радимо да бисмо чували своју земљи и да бисмо превентивно деловали", објашњава.

Упитан да да гаранцију да неће бити рата, истакао је да "хоћемо мир".

"Моја реч вреди много, много више него што вреди реч многих других. Хоћемо мир", казао је Вучић.

Навео је да хоће да буде запамћен као неко ко је сачувао мир и као неко ко је изградио Србију. 

"У Сребреницу сам отишао да одам почаст жртвама" 

Вучић је истакао да је у Сребреницу отишао да ода почаст жртвама, и да напад на њега никада није злоупотребљавао јер се не може поредити са оним што се на том месту догодило.

Вучић је, на тврдње новинара Сенада Хаџифејзовића да постоје приче, позивајући се на Младена Думановића, да иза напада на њега у Сребреници стоји БИА, рекао да је то исто као прича да су Сребреницу предали Насер Орић и Алија Изетбеговић, уз питање "да ли стварно мислите да сам ја то организовао против себе?".

Рекао је да позвао човека који га је ударио да дође у Београд на пиће.

Истакао је да зна ко је учествовао у нападу на њега и ко га је позвао тамо.

"Знам да лица која су учествовала немају везе са Србијом. Али никада нисам злоупотребљавао то, јер се не може поредити са оним што се догодило на том месту", објаснио је он.

На сталне упадице новинара, и покушај да се прикаже као српски националиста који жели Велику Србију, те помињање четника Млађе Ђорђевића, Вучић је казао да никада ни он, нити било ко из његове породице није био четник.

Упитан како није био четник када је био са Војиславом Шешељем, објаснио је да је био с њим је је веровао у добре идеје и мислио да СРС има најбољи програм.

"Био сам против многих планова, као што је био Венс Овеновов и други. Стварно сам то мислио и борио се за ту странку", додао је он.

Вучић је, упитан да ли су његови били у партизанима, рекао да нико није био, и да су сви страдали само зато што су били Срби.

Истакао је да рационално сагледава чињенице, да је отварао споменик мисији Халијард, али и да се поноси партизанском борбом коју су претежно Срби изнели на највећем делу бивше Југославије.

На додатно питање везано за однос са Шешељом, рекао је да му је био веома близак сарадник.

"Он и данас са поштовањем говори о мени. Рекао је пре неки дан 'Вучић је био немогућ, и ја сам га, када сам био у земљи, једва контролисао, али је био највреднији'", казао је он.

"Проблем је то што ми у свему имамо негативан приступ" 

Вучић је изјавио да људи одлазе у свет из целог региона, зато јер 2000. и после нису имали посла, све је било уништено, али да се сада највише њих враћа у Србију.

У Србију се евидентно враћа највећи број стручних људи јер је актуелна власт направила много са софтверском индустријом, мада је потребно урадити још много, рекао је Вучић.

На провокацију не мисли ваљда да у Србији сви добро живе, Вучић је одговорио: "Нисам будала да мислим да свако живи добро, али се тај проценат смањује. Не можемо за четири-пет година да стигнемо Аустрију и Немачку које су на томе радиле деценијама".

На опаску да људи одлазе из земаља региона јер у политици не виде перспективу, Вучић каже да је управо проблем то што ми у свему имамо негативан приступ.

"Нико неће у бошњачком Сарајеву да добије власт ако не опсује мајку Александру Вучић по сто пута", изричит је Вучић.

Ствари би, сматра, требало рационализовати, да видимо шта можемо да урадимо заједно.

"Ми градимо мост на Сави и притом не знамо коме помажемо Републици Српској или Сарајеву...", рекао је Вучић.

Заомоливши га да га не прекида док говори о градњи путева јер они спајају људе, Хаџифејзовић је констатовао да би ти путеви можда били добри за тенкове.

"Гусеничари иду лакше преко поља него асфалтом.... Путеви нам требају за људе и камионе, да нам камиони не би данима стајали на граници...", закључио је Вучић.

"Србија заслужује да буде део Европске уније" 

Вучић је, одговарајући на Хаџифејзовићево питање "шта би рекао ако би из Европе рекли - признајте Kосово, ујутру сте члан ЕУ", навео да Србија заслужује да буде део Европске уније, али и како то не значи да има право да комадам своју земљу. 

"Прво они то не могу да кажу, због својих прилика, друго ја поштујем Устав своје земље и волим своју земљу. Рекао бих, да ми више нисмо најсиромашнији према земљама ЕУ и брже напредујемо од многи земаља ЕУ, али то не значи да имам право да комадам своју земљу на било који начин", рекао је Вучић.

На потпитање да ли то значи да никада неће потписати независност Kосова, Вуцић је рекао да то и на тај начин може да се дефинише.

"Спреман сам да разгворам о свим компромисима и против сам замрзнутог конфликта, јер се плашим да ће неко так конфликт да одмрзне", рекао је Вучић додајући да не би желео да оставља проблеме будућим генерацијама већ да га решава.

На питање којен је идеално решење, каже да о томе не може да говри јер би тиме отварао и наше карте, а то не би желео.

"Нисам пуцао на Сарајево" 

Хаџифејзовић је и овог пута питао Вучића да ли је пуцао на Сарајево, иако је у интервјуу са председником Србије с почетка марта добио исти одговор: "Нисам пуцао (на Сарајево), шести пут ме питате, шести пут вам кажем", истакао је био Вучић.

На провокацију да о томе може да "пита Шешеља" и тврдње да постоје фотографије Вучића са калашњиковом, Вучић је кратко поручио: "Не измишљајте".

Поводом страдања Вучићеве током Другог светског рата, Хаџифејзовић је упитао како правно формулише уништење његове породице, алудирајући на геноцид, на шта му је председник Србије рекао да није спреман да говори о правним формулацијама, да је реч свакако о тешком злочину, али и да зна на шта водитељ циља.

Вучић је додао и да је добио више предлога да "све могуће" оптужимо за геноцид против Срба, али да се он залаже за културу сећања.

"Да имате право и обавезу да подсећате на ужасан злочин у Сребреници, да Срби подсећају кроз какав су пакао Јасеновца, Јадовна, Пребиловаца прошли, али не тражим од сваког да ми кажу како су починили геноцид над Србима, јер не мислим да ће то нешто да промени", рекао је Вучић.

Он је додао да за доказивање геноцида постоје два елемента, физички и ментални - физички је затирање народа, што није лако доказати, а други ментални - да постоји намера да то урадите.

Вучић је упитао и зашто БиХ, која је била окупирана од стране НДХ, никада није пало на памет да тужи за геноцид неку другу државу осим Србије.

"Јасеновац је био логор за затирање људи који је трајао неколико година" 

На питање да ли је Јасеновац био геноцид, Вучић је одговорио: "Јасеновац је био логор за затирање људи, који је трајао неколико дана, него неколико година, то је политика припремана кроз изјаве Миле Будака, њихових министара, свих који су желели да трећину Срба побију, трећину протерају, трећину покатоличе...", рекао је Вучић и додао да то не значи да данас од сваког Хрвата очекује да каже да је то био геноцид, јер је важно да се гради будућност.

На инсистирање да каже да ли је то био геноцид, Вучић је рекао да као шеф државе мора да води рачуна шта говори, јер када би то тако рекао, изазвао би "100 година лоших односа са Хрватима".

Јасно је, истиче, шта мисли приватно, али као председник државе води рачуна, иако би било сувише лако да даје квалификације.

"Али, онда је тешко да кажете да је у Сребреници био геноцид", рекао је Хаџифејзовић, покушавајући да га добије одговор који жели.

Вучић је поновио да се у Сребреници десио ужасан злочин, али и упитао шта је смисао правне квалификације, осим ако не желите ратну одштету.

"Kаква је разлика између масакра и ужасног злочина, или геноцида. Нема суштинске разлике... Србија нема разлога да се плаши неке тужбе, али обавеза свих је да гонимо тешке злочинце", рекао је Вучић.

Хаџифејзовић је приметио и да је у Београду видео графит "Прошлост нам долази", али је Вучић одговорио да је заправо он тај који тражи и живи за прошлост.

"Ево, зликовац сам, убијте ме. Шта још хоћете од мене?", реаговао је Вучић.

На констатацију водитеља да нема напред док се Србија не одреди и Вучић не каже да није за тзв "Велику Србију", Вучић је одговорио да је бесмислено да се правда око нечега што не постоји.

"Србија је територијално себи довољна. Немојте ви, ваши лидери да комадају Србију. Немојте да комадате Србију. Не желимо да дирамо у интегритети БиХ, никава Црна Гора, Велика Србија... Желим да Србија буде најуспешнија и велика у економји, сарадњи са свима, али ви то не желите да чујете", рекао је Вучић.

"Ако за девет година нисам показао опредељење за апсолутни мир и колико ми је стало до бољих односа са Бошњацима...", додао је Вучић.

четвртак, 18. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво