Читај ми!

Дачић: Разговори са странкама у наредних десетак дана, позваћу и Вучића

Председник Скупштине Србије Ивица Дачић најавио је да ће сутра заказати разговоре са политичким странкама које желе да учествују у међустраначком дијалогу, али без међународних посредника и најавио да ће на те разговоре позвати и председника Србије Александра Вучића.

Ивица Дачић је рекао да ће сутра одредити тачан датум дијалога и да очекује да ће разговори почети у наредних десетак дана.

Председник скупштине Србије је подсетио да су се, између осталих, ДСС, СПАС, "Доста је било" и Српска радикална странка изјасниле да не желе да учествују у дијалогу са европским посредницима.

"Моја обавеза као председника парламента је да саслушам и разговарам и са тим политичким странкама. Позивам све политичке странке без обзира да ли учествују у једном или другом формату да припреме своје политичке платформе", рекао је Дачић новинарима у парламенту.

Навео је да у оба дијалога треба да се дође до најприхватљивијих решења која би омогућила да на изборима сви учествују.

Сматра да је тешко постићи општи консензус, али да треба ићи ка одрживим решењима, а поручио је и да не треба очекивати да ће Европски парламент неког натерати да прихвати услове.

Дачић је истакао да од опозиције која себе назива "једином", а чији су део Драган Ђилас и Вук Јеремић, није добио платформу, али да је групација око Бориса Тадића доставила.

"Динамика дијалога зависи од Европског парламента"

Ивица Дачић je рекао и да су почеле консултације у припремној фази међустраначког дијалога у којем ће учествовати представници Европског парламента и истакао да динамика разговора зависи од њих, а не од њега, те да је он предлагао да све почне и раније.

Дачић је новинаре у парламенту подсетио да је 1. марта у разговору са председником Спољнополитичког комитета Европског парламента (ЕП) Дејвидом Мекалистером и четворо представника ЕП договорено да се омогући време за такозвану припремну фазу.

"Тражио сам да се одмах почне са дијалогом, али су се они ипак одлучили за то да припремна фаза буде у априлу и мају. Пре неколико дана су ми се обратили писмом и обавестили да ће водити консултације од 19. до 22.априла", рекао је Дачић.

Навео је да се данас разговара са посланичким групама "Александар Вучић - за нашу децу" и са Социјалистичком партијом Србије.

"Након тога ће разговарати са ванпарламентарним политичким странкама, а после оријентационо су предложили да ме 7. маја информишу о чему су разговарали и тада ћемо се договорити о томе како ће почети дијалог. Мислим да само имате у виду да та динамика није моја већ Европског парламента", навео је Дачић.

Дачић је рекао да ће се све активности одвијати онлајн.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво