Читај ми!

Селаковић: Подршка Ирана у вези с питањем КиМ, пољопривреда велика шанса

Иран је држава која у међународним организацијама и форумима пружа принципијелну, сталну и јасну подршку питању територијалног интегритета и суверенитета Србије истакао је шеф дипломатије Никола Селаковић, после састанка с иранским председником Хасаном Роханијем и разговорима са званичницима те државе.

Никола Селаковић је истакао да Иран пружа сталну и јасну подршку питању територијалног интегритета и суверенитета Србије и подржава жељу Србије да се мирним и дипломатским средствима тражи решење за питање Косова и Метохије.

Нагласио је да између Србије и Ирана постоје веома озбиљни политички односи, које треба пренети и на поље економске сарадње, у различитим областима, а нарочито у сфери пољопривреде.

"И то је нешто што наша држава треба да искористи на најбољи начин. Та постојана подршка је нешто што нама итекако много значи", нагласио је Селаковић.

Министар је дводневну посету Ирану завршио састанком с министром пољопривреде Каземом Хавазијем, а претходно је данас, разговарао је и с председником Ирана Хасаном Роханијем и председником парламента Мохамедом Багером Галибафом.

Селаковић је Роханију рекао да њему лично веома важна посета Ирану и пренео му  поздраве председника Србије Александра Вучића.

Рохани је изразио жаљење што раније планирана посета Вучића Ирану није реализована због пандемије.

Честитке Србији на озбиљним реформама

На састанцима су, каже, изражене честитке на озбиљним економским реформама, председнику Александру Вучићу и Србији, као и када су у питању мере које је наша држава предузела у борби против ковида 19, како на плану заштите становништва, кроз лечење, вакцинацију, почетак производње вакцине, тако и мере за очување економије.

Селаковић је истакао и да је изражена велика спремност за продубљивање и унапређење сарадње, а да је Иран озбиљно заинтересован да продуби сарадњу у области пољопривреде са Србијом.

Припреме за састанак Мешовите комисије

"Та сарадња је њима интересантна, нарочито када је у питању набавка семена, садног материјала, трансфер технологија и искустава између научних истраживачких института и других установа", рекао је Селаковић.

У том смислу, позвали су и министра пољопривреде Србије Бранислава Недимовића да у што скоријем року посети Иран, са делегацијом из области пољопривредне производње, прехрамбене и прерађивачке индустрије, који би били заинтересовани да са својим производима буду присутни на великом иранском тржишту, које броји више од 82 милиона становника.

Навео је да би састанци које је јуче и данас имао у Техерану требало да представљају припрему за састанак Мешовите комисије двеју земаља, а пољопривреда је, како је истакао, једна од важних тема. 

У разговору с председником парламента Мохамедом Багером Галибафом, шеф српске дипломатије је истакао да су политички односи двеју земаља одлични и да то треба да се пренесе и на економску сарадњу. 

Селаковић је Галибафу пренео поздраве председника Скупштине Србије Ивице Дачића.

Он је јуче, у склопу дводневне посете Ирану, разговарао са својим иранским колегом Мохамедом Џавадом Зарифом о даљем развоју билатералне сарадње, нарочито потенцијалима за развој сарадње у економији. 

Потписан је и Споразум о сарадњи министарстава спољних послова двеју земаља.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво