Читај ми!

Влада усвојила предлог ребаланса буџета, опредељена помоћ за водиче, угоститеље, самосталне уметнике...

Влада Србије је усвојила је на данашњој седници Предлог закона о изменама и допунама Закона о буџету за 2021. годину и измену Уредбе којом се туристичким водичима и туристичким пратиоцима додељује помоћ у износу од две минималне зараде. Помоћ у истом износу од две минималне зараде добиће и запослени у угоститељству и туризму.

Влада Србије је усвојила Предлог закона о изменама и допунама Закона о буџету за 2021. годину, којим укупни приходи и примања износе 1.356,2 милијарде динара, што је за 19,9 милијарди динара више у односу на износ прихода планиран иницијалним буџетом за ову годину.

Ребаланс буџета усмерен је на ублажавање последица изазваних епидемијом коронавируса и на значајно увећање капиталних инвестиција, посебно у изградњи здравствене инфраструктуре.

За капиталне инвестиције у 2021. години издвојено је 362,1 милијарди динара, док је на нивоу опште државе та бројка око 430 милијарди динара.

Ребалансом су приходи буџета повећани под утицајем бољих кретања у појединим сегментима економске активности у првом кварталу, као и због очекиваних ефаката примене додатног пакета мера.

Пројекција раста БДП-а за ову годину задржана је на нивоу од шест одсто. Предвиђени су укупни расходи и издаци у износу од 1.768,4 милијарди динара.

Помоћ за туристичке водиче угоститеље, самосталне уметнике...

Влада Србије усвојила је измену Уредбе којом се туристичким водичима и туристичким пратиоцима додељује помоћ у износу од две минималне зараде (за сваки месец у висини од 30.900 динара по сваком туристичком водичу и туристичком пратиоцу) уплатом на динарски текући рачун код пословних банака. Те две минималне зараде биће исплаћене у јулу и августу.

Помоћ у истом износу од две минималне зараде добиће и запослени у угоститељству и туризму. Средства се додељују по сваком запосленом за кога је привредни субјекат исплатио зараду за месец децембар 2020. године и поднео одговарајућу пореску пријаву.

Узимајући у обзир да су грађани који самостално обављају уметничку или другу делатност у култури најрањивија категорија у условима пандемије, Влада Србије доделила је бесповратну помоћ у износу већем од 230 милиона динара, за више од 3.100 самосталних уметника.

Самостални уметници чији статус је утврђен од стране репрезентативног удружења у култури добиће помоћ у висини од две минималне зараде, које ће бити исплаћене у јулу и августу.

Помоћ у износу од 60 евра у динарској противвредности биће исплаћена свим држављанима Републике Србије који се налазе у евиденцији Националне службе за запошљавање на данашњи дан.

Национална служба за запошљавање, пре почетка исплате, сачиниће извод из службене евиденције лица која имају право на помоћ и доставити га "Банци Поштанска штедионица". Исплата новчане помоћи вршиће се без пријаве лица, почев од 1. јуна ове године. Новац ће бити уплаћен на посебне наменске рачуне.

Донета одлука о образовању Савета за подстицање развоја дигиталне економије

На седници је донета одлука о образовању Савета за подстицање развоја дигиталне економије, иновација, високо-технолошког предузетништва и дигитализације у пословању привредних субјеката.

Рад Савета биће усмерен на системско подизање обима извоза у области дигиталне економије, високо-технолошких производа и услуга и иновационог предузетништва, повећање обима стручног кадра, побољшање инфраструктуре за пословање, унапређење примене високих технологија и повећање укупне запослености развојем иновационог предузетништва.

Влада Србије образовала је Радну групу за праћење дигитализације и публиковање новог фототипског издања "Мирослављевог јеванђеља", старе и ретке књиге од изузетног значаја.

Радна група сагледаће све околности везане за процес дигитализације најстаријег сачуваног српског ћириличног рукописа који је уписан у Унесков регистар културне документационе баштине "Памћење света".

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво