Читај ми!

Симић: Једно насиље рађа друго, Срби незаштићени на КиМ

Шеф посланичке групе Српске листе Игор Симић каже за РТС да су напади на српске младиће на КиМ и објекте СПЦ последица запаљиве и антисрпске реторике која долази од високих албанских политичких представника из Приштине.

Игор Симић је, говорећи у Дневнику РТС-а, истакао да су ти догађаји исто последица тога што смо у протеклом периоду имали сијасет инцидената у коме су по правилу жртве били Срби, а с друге стране, није било реакције надлежних органа који су задужени за безбедност свих грађана.

"Очигледно да уз присуство свих међународних снага на простору Косова и Метохије Срби су и даље незаштићена етничка група на овим просторима", нагласио је шеф посланичке групе Српске листе.

Према његовим речима, више пута су испред Српске листе апеловали да међународни представници морају јасно и оштро да осуде насиље над Србима, јер једно насиље рађа друго.

"Оно што је чињеница да су сви ти апели упућени од стране Српске листе остали неуслишени од стране представника међународне заједнице у Приштини. Чињеница је да када имате ситуацију да се пребијају неки други младићи они реагују врло промптно, не чекају да се спроведе истрага, али када су у питању обични младићи, чији родитељи нису на високим политичким функцијама, очигледно они буду незаштићени", поручује Игор Симић.

Додаје да посебно брине што су од метохијских села напади почели у чисто српским срединама, шаље се порука да Срби нису добродошли и да неко када пожели може да пребија српску децу без икакве осуде, како политичких представника тако и осуде правосудних органа.

"То што албански политички представници игноришу те догађаје и не реагују на њих нас још више мотивише да у наредном периоду вршимо притисак на њих, међународне представнике, али и институције које су одговорне за безбедност свих грађана. Ту пре свега мислимо на Кфор, Еулекс и Унмик, који су добили и мандат Савета безбедности УН да се старају о миру, безбедности и сигурности свих грађана", поручује Симић.

Наглашава да то што ћуте више пута им је поручено да за неког у Приштини значи одобравање тих напада.

"Ми ћемо наставити да вршимо притисак и захтеваћемо одговорност јер чињеница је да не можемо да дозволимо да гледамо да се српска деца пребијају само зато што носе српско име и презиме", рекао је Игор Симић, шеф посланичке групе Српске листе.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво