Kфор: Целокупна баштина на Kосову мора бити заштићена

Целокупна верска и културна баштина на Kосову мора бити заштићена и мора се поштовати, саопштио је Kфор, наводећи да је свеукупна безбедносна ситуација на Kосову стабилна и да задржавају "флексибилно присуство на терену како би је сучавали".

Након што је организација "Европа ностра" манастир Дечане прогласила за једну од најугроженијих, а из Приштине на рачун игумана манастира Саве Јањића стигле оптужбе да је умешан у ратне злочине на Kосову, у Кфору кажу да ће наставити да блиско сарађују "са косовском полицијом и мисијом ЕУ за владавину закона ЕУЛЕKС, у складу са принципима одговорности".

Из мисије подсећају да су од 2013. године одговорни само за манастир Високи Дечани, а приштинске институције за сву осталу културну баштину.

"Мисија Kфора предвођена НАТО и даље је усредсређена на свакодневну примену мандата проистеклог из Резолуције 1244 СБ УН из 1999. године, како би се обезбедило сигурно и безбедно окружење и слобода кретања у корист свих заједница на Kосову", наведено је из мисије.

Из Kфора подсећају да свака промена обима активности подлеже условима на терену и може уследити само одлуком Северноатлантског савета – надлежног тела НАТО-а за доношење одлука.

Организација "Европа ностра", која активно делује у области културног наслеђа више од 50 година, објавила је листу седам најугроженијих споменика културе Европе у 2021. години.

Поред Високих Дечана, на листи су и објекти у Загребу и Скопљу.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво