Брнабић: Вучић до краја априла отвара још једну фабрику

Премијерка Ана Брнабић каже да у Србију и даље долазе инвеститори и најављују улагања упркос кризи изазваној пандемијом коронавируса.

Ана Брнабић је најавила да ће председник Александар Вучић до краја априла отворити изузетно значајну фабрику у једној општини у којој је проблем била велика незапосленост и лош стандард живота. 

Није навела о којој је општини је реч али је навела да су "велики фокус" Александра Вучића тренутно Ћуприја и Параћин.

Поводом јапанске фабрике "Нидек" у Новом Саду, Брнабићева је у емисији "Хит твит" на ТВ Пинк рекла да је највећи сигнал за друге инвеститоре што у Србију долазе јапанске и немачке инвестиције.

Напоменула је да немачки и јапански инвеститори долазе у змеље које имају ефикасне администрације и земље које немају проблем са корупцијом.

"То је велики сигнал за остале инвеститоре, јер знају да је то земља поуздана за пословање", рекла је Брнабићева.

Премијерка је истакла да Нови Сад има многе предности, поред географских, јер тај града има техничке факултете, у њему ће бити Европски центар изврсности за дигиталну пољопривреду и Институт за развој вештачке интелигенције.

"Научно-технолошки парк у Новом Саду даје додатну снагу Новом Саду", додала је Брнабићева и оценила да је "Нови Сад феноменалан град и да је градоначелник Милош Вучевић прагматичан и брз".

"Пројекат 'Јадар' добар, екологија на првом месту"

Премијерка је рекла да верује да је пројекат "Јадар" који развија компанија Рио Тинто добар за Србију, али број један је заштита животне средине, додавши да то знају и Рио Тинто и организације цивилног друштва.

Сматра да би било неразумно да се одрекнемо тог пројекта који је будућност Србије и нагласила да је неупитно да је заштита животне средине приоритет број један и да око тога нема компирмиса.

Брнабићева каже да је Рио Тинто прву дозволу за истраживање добио 2004. године.

"Велики је проблем када дозволите једној компанији у складу са Уставом и законом да ту улаже од 2004. и сад се неко сети и то политизује. Једини начин да ми ово искористимо је стални дијалог", додала је Брнабићева.

"Kренули смо са њима да потписујемо уговор о сарадњи да тај литијум мора да остане у Србији", каже премијерка.

Поводом суботњег протеста еколошких организација, Брнабићева је навела да јој је драго што се бавимо темом екологије, да је она отворена за разговоре, и напоменула да је доста у тој области урађено као што је улагање од 2014. године око 600 милиона евра у филтере и системе за одсумпоравање.

Рекла је да ће до краја ове године бити покренута изградња 27 постројења за пречишћавање вода.

Оценила је да је на том скупу, нажалост, било много људи који су промовисали партикуларне политичке интереса што је, како каже, легитимно.

"Прочитала сам да то није био политички скуп, звучи ми феноменално, али неке од основних порука говорника на том скупу 'Вучићу платићеш', 'Вучићу запамтићеш', 'лопови' и 'државни врх мора да се склони'... Није да није био политички скуп", закључила је Брнабићева.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво