Канцеларија за КиМ: Оптужбе на рачун Саве Јањића смишљене да се маскира истина о Дечанима

Оптужбе које су пласиране на рачун игумана манастира Високи Дечани, оца Саве Јањића пажљиво су смишљене да би се замаскирала права истина о угрожености тог светог места, које се због учесталих напада екстремиста пуних 20 година налази под оружаном заштитом међународних снага, саопштила је Канцеларија за Косово и Метохију. Савет за заштиту људских права и слобода из Приштине затражио је истрагу против игумана манастира Високи Дечани Саве Јањића због наводних ратних злочина.

Такве бесмислене оптужбе, не само да немају никакво утемељење у реалности, него су и лицемерни покушаји да се тезе замене и монаси прогласе ратним злочинцима, наводи се у саопштењу.

У саопштењу се каже и да се њима, међутим, додатно црта мета на чело игумана Дечана, а ова светиња проглашава легитимном метом, јер јој се оспорава њен духовни и верски значај и улога.

Од тренутка када је организација "Европа ностра" сврстала манастир Високи Дечани на листу седам најугрожених локалитета у 2021. години, не престају покушаји Приштине да релативизује ово чињенично и доказима поткрепљено стање.

"Нити су Високи Дечани сами себе гранатирали, нити је отац Харитон сам себи одсекао главу 1999. године", истиче се у саопштењу Канцеларије за КиМ.

Зато су, како се наводи, "апсурдни покушаји да се самозвано Kосово самопрогласи оазом мултикултуралности и верске толеранције, када свакодневно имамо инциденте на терену о којима је обавештена и Европска унија, као и све релевантне међународне институције на Kосову и Метохији".

Захтев за истрагу против Саве Јањића због наводних "ратних злочина"

Одбор за заштиту људских права и слобода у Приштини тврди да би "у правној држави Сава Јањић требало да буде осуђен за ратне злочине", јер наводно "манастир Дечани не само да није угрожен од Албанаца или косовских институција, већ и према Ахтисаријевом пакету и важећим законима ужива екстериторијални статус".

Позивајући се на наводне сведоке Одбор саопштава да су "у манастиру Дечани, поред распоређивања паравојних формација и регуларних српских снага, полиција и војска тукли и мучили Албанце узете као таоце".

У саопштењу се Јањићу замера што се жали да "косовски Албанци и институције угрожавају манастир Дечани".

Високи Дечани једини је споменик у Европи који се 20 година у континуитету налази под снажном војном заштитом будући да се ради о споменику изузетно велике историјске и културне важности за Европу и свет. Тај манастир се од 2006. године, налази на Унесковој Листи угрожене светске баштине.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво