Билчик: Почетак консултација о међустраначком дијалогу можда крајем априла

У Европском парламенту и даље немају конкретан временски оквир за састанке који би требало да се воде у оквиру друге фазе међустраначког дијалога у Србији.

Известилац ЕП за Србију Владимир Билчик за Танјуг каже да се тренутно одвија "техничка фаза планирања" наставка дијалога, а почетак консултација најављује најраније до краја априла.

"Ми смо у техничкој фази планирања, заказивања састанака са свим учесницима, у контактима смо са нашим партнерима како би договорили свима прихватљиве датуме. Чим се састанци прецизирају, моћи ћемо да почнемо са консултацијама, можда већ у наредне две недеље", каже Билчик.

Европски парламентарци који учествују у посредовању у међустраначком дијалогу у Србији кажу за Танјуг да спремност за наставак процеса постоји са обе стране.

Додаје се да се у оквиру припремног процеса виртуално одвијају билатерални састанци и са опозиционим партијама у Србији како би се прецизирале најважније теме наставка разговора као што су медији, услови за изборе и окончање бојкота избора.

Председник Народне скупштине Србије Ивица Дачић рекао је да је са европским парлементарцима 1. марта договорена "припремна фаза" дијалога која би требало да траје два месеца.

Дачић додаје да је то био захтев Европског парламента, а да, што се њега тиче, дијалог може да почне одмах.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво