Трилатерални састанци Србије, Грчке и Kипра сваких шест месеци

Србија, Грчка и Kипар постигли су договор да сваких шест месеци одржавају трилатералне састанке, а следећи ће, како су пренели шефови дипломатија три земље, бити одржан у Солуну.

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић рекао је новинарима да су тројица министара разговарала о европској будућности наше земље, али и да је постигнут договор о састанцима сваких шест месеци на којима ће говорити о темама из више области који су од интереса за Србију, Грчку и Kипар.

Селаковић је навео да су разговарали о економској сарадњи, инфраструктури, јачању веза, енергетици и о снабдевању гасом из различитих извора и различитим путањама, те додао да су се министри сагласили да је потребна већа сарадња у области туризма, пољопривреде, ИТ сектора.

Шеф српске дипломатије захвалио је Грчкој и Kипру на принципијалној подршци по питању очувања суверенитета и интегритета Србије, али и по питању европских интеграција.

Навео је да Србија даје подршку Грчкој за наставак дијалога са Турском, као и када је реч о договору са Албанијом у вези са одређивањем граница између две земље.

Србија је, каже, поновила подршку суверенитету Kипру и такође дала подршку за наставак дијалога између Kипра и Турске.

"Главни циљ Србије у регионалној политици јесте очување мира и стабилности", рекао је Селаковић новинарима.

Министар спољних послова Kипра Никос Христодулидис захвалио је Селаковићу на гостопримству, наводећи да три земље имају пријатељске везе, а да будућа трилатерална сарадња представља стварање позитивне агенде у интересу свих народа.

"Kрајњи циљ је јачање стабилности и благостања Западног Балкана и Источног Медитерана", рекао је Христодулидис и честитао Србији на импозантном темпу имунизације који нашу земљу ставља у сам светски врх по том питању.

Од 1. априла грађани Србије на Кипар уз негативан пи-си-ар тест 

Истакао је да грађани и Србије и Грчке од 1. априла могу да путују на Kипар уз негативан пи-си-ар тест, наводећи да је то први корак ка враћању у нормално стање.

"Данас смо потврдили и снажну подршку Србији и спремност за сваку могућу помоћ у осваривању стратешког циља уласка у ЕУ, као и када је реч о непризнавања KиМ", рекао је министар спољних послова Kипра.

Шеф грчке дипломатије Никос Дендијас је указао на перспективу сарадње Грчке и Србије у области енергетике и безбедности, као и инфраструктуре.

Дендијас је рекао да га брину мигрантски токови, а поручио је и да Турска мора да јача контролу својих граница.

"Источно Средоземље треба да се гледа као подручје сарадње, а не као море на којем се води војна политика. Нема места за таква размишљања у 21. веку", рекао је Дендијас.

Поновио је подршку Грчке Србији на европском путу и прецизирао да је грчки премијер дао налог да се учини све да се помогне нашој земљи на том путу.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво