Читај ми!

Борба истока и запада у време ковида – ко је јачи у геополитичкој утакмици и борби за вакцине

Колико се годину дана од почетка пандемије променила геополитичка слика света и да ли је исток победио запад? Слободан Зечевић са Института за европске студије сматра да је Кина за сада победник у тој утакмици јер је прошле године имала раст од два одсто што је невероватно у оваквим условима. Објашњава да је питање вакцине ствар престижа, и да се Србија добро показала јер је донела смеле одлуке.

Слободан Зечевић је, гостујући у Дневнику РТС-а рекао да је Кина прва изашла из ковид кризе и да граби напред у економском смислу.

Истакао је да је питање вакцине, између осталог и питање престижа и указао да све сталне чланице СБ УН осим Француске имају своју вакцину.

Зечевић наводи да је то ствар технологије, брзог превазилажења кризе и продаје и донација стратешким партнерима – то су три главна циља.

"Французи су врло фрустрирани што немају своју вакцину, јер су били водећа земља у истраживању вакцина", рекао је Зечевић.

На питање шта је то вакцинала дипломатија, Зечевић је рекао да Кинези нпр. себи могу да дозволе да поклоне један број вакцина афричким земљама, а они су зависни од увоза сировина, и у том смислу стичу поене у Африци.

Подсетио је и да је у Србију први авион који је носио помоћ у марту прошле године стигао из Кине и поручио да је то велики плус за ту земљу.

Где је ЕУ заказала

Зечевић наводи да може да се каже да је ЕУ можда највећи губитник приче о вакцинама и о ковиду уопште. Каже да су они имали идеју да покажу да су заједно јачи.

"Обзиром да је то велики број људи, рачунали су да ће добити најбољу цену. Десило се обрнуто", рекао је Зечевић и истакао да су заказали када је реч о сопственој производњи.

Слободан Зечевић истиче и да је бивши амерички председник Доналд Трамп донео одлуку да убризга средства у производњу вакцина. Каже и да су све западне вакцине, осим "Астра-Зенеке", америчке вакцине.

"ЕУ нема довољно вакцина, иако је европски комесар пре неки дан рекао да им не треба руска вакцина. Испоставило се да Меркелова и Макрон преговарају о куповини и производњи руске вакцине", рекао је Зечевић.

Наводи да је једина вакцина која се производу у ЕУ "Астра-Зенека", и додаје да су вакцине сложене и да су потребне компонене из разних делова света.

Зечевић истиче да су превирања нарочито приметна у земљама Источне Европе, у Мађарској, Словачкој и Чешкој које су се већ определиле за руску вакцину и у Пољској која хоће кинеску.

"Русија тражи своју шансу у том смилу", рекао је.

Вакцине концентрисане у богатим земљама, Србија донела смеле одлуке 

Слободан Зечевић објашњава да су вакцине концентрисане у богатим земљама, и да је циљ "Ковакса" да се цео свет равноправн покрије вакцинама, а у томе се није успело.

Говорио је и о улози Србије.

"Ми смо можда навикли да Србија увек буде некако на крају, и да каска. У овом случају је апсолутно обрнуто. Србија је заиста међу водећима, не само у региону, него и у свету", рекао је Зечевић.

Сматра да се Србија показала и да су донете смеле одлуке.

"Ми смо први дозволили и руску и кинеску вакцину. Определили смо се да узмемо и руску и кинеску вакцину и тиме покрили добар део становништва. Сам процес вакцинације је демократски на неки начин и људи сами нирају шта хоће", рекао је Зечевић.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво