Читај ми!

Повратница на КиМ пуштена да се брани са слободе

Повратница на Косово и Метохију, Мила Анђелковић (44) из села Новаке код Призрена, саслушана је у Основном тужилаштву Призрену, након чега је пуштена да се брани са слободе, до даље одлука тужиоца.

Мила Анђелковић (44) је ноћас око поноћи ухапшена на прелазу Мердаре због наводно фалсификованих папира за стан у Сувој Реци, који је њен отац добио од Електрокосмета још 1998. године, наовди се у саопштењу, саопштила је Канцеларија за КиМ.

Њен бранилац Дејан Васић рекао је Танјугу да је тужилац Основног тужилаштва у Призрену уважио документацију коју су му Анђелковићеви, Мила и он презентовали, а којом је, како је нагласио, несумњиво утврђено да она није извршила кривично дело које јој се ставља на терет.

Одмах након саслушања, она је пуштена да се брани са слободе, а о даљем току поступка одлучиће тужилац, напоменуо је адвокат Васић.

Канцеларија наводи да је Анђелковићева ухапшена због стана који је узурпирао Албанац, бивши колега њеног покојног оца. Иако је донето решење о исељавању узурпатора, направљен је договор да он остане у стану и плаћа кирију.

Међутим, кирију је платио само један месец, а после тога је наставио да бесправно живи у стану.

"Хапшење Миле Анђелковић још један је од бруталних примера застрашивања Срба повратника на Косово и Метохију. Очигледна је намера власти у Приштини да се Срби различитим механизмима притисака и претњама хапшењем одврате од повратка", истиче Канцеларија за КиМ.

Подсећа се да је у обновљеном дијалогу Београда и Приштине једна од првих тема било и питање интерно расељених лица, за које нажалост још увек не постоје потребни, пре свега безбедносни предуслови за њихов повратак.

"Најновији однос приштинских власти према Мили Анђелковић само показује да у Приштини не постоји политичка воља да се прогнани врате на своја вековна огњишта", наглашава Канцеларија за КиМ.

Канцеларија истиче да Срби са Косова и Метохије не смеју бити жртве самовоље Приштине и мете политичких и монтираних процеса.

Захтева да се престане да прогоном повратника и очекује реакцију Брисела и међународних мисија на оваква кршења права и праксу застршивања повратника и тражи да Мила Анђелковић буде пуштена на слободу.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво