Читај ми!

Недимовић позвао посланике да подрже одлагање пописа

Посланици Скупштине Србије су почели рад постављањем питања извршној власти и државним органима, а након тога су почели расправу о изменама Закона о попису становништва. Министар пољопривреде Бранислав Недимовић позвао је посланике да подрже измене Закона о попису становништва, домаћинства и станова, по којима ће попис, планиран у априлу, због епидемиолошке ситуације бити одржан од 1. до 31. октобра.

Недимовић је у Скупштини Србије рекао да је било дефинисано да се попис спроведе у временском интервалу од 1. до 30.априла ове године, а да то подразумева око 20.000 инструктора, пописивача и других који морају да прођу кроз Србију у време пандемије, што је ризично.

Навео је да су и друге европске земље, које су требале да спроведу попис становништва, тај посао одложиле за крај ове или за следећу годину.

Најсвежији је пример Северна Македонија која је, каже, јуче донела одлуку о одлагању пописа становништва.

"У овим условима обављање пописа није могуће, поготово ако се спроводи методом класичног интервјуа, где пописивач одлази у кућу, разговара са члановима домаћинтсва, попуњава анкету методом интервјуа", рекао је Недимовић.

Недимовић је најавио да ће се у скупштини врло брзо расправљати и о одлагању пописа у пољопривреди.

"Материјални ресурси, бар што се тиче Републичког завода за статистику, постоје. Одговарајући софтвери који морају да прате читаву причу су спремни", навео је министар.

Посланици питали о вакцинацији, друштвеном дијалогу, Сјеници 

Посланица СДПС Наташа Михаиловић Вацић питала је Министарство здравља какав је план организовања мобилних тимова за вакцинацију и да ли их има довољно да уђу у свако село и сваку кућу како би што већи број људи био вакцинисан, многи нису у могућности да оду у најближи град, немају приступ интернету или су заузети пролећим радовима.

Заменица шефа посланичке групе СПС Снежана Пауновић питала је Министарство за људска права и друштвени дијалог зашто већ није организован дијалог о менталном здрављу становништва и последицама ковида и о социјално економском положају жена.

"Можемо ли једнократно одлучити да жене које ове године стичу услов за пензију чекају на њу краће бар шест месеци, ако то желе. И можемо ли женама које су родиле током ковида једнократно продужити породиљско за шест месеци", питала је Пауновић.

Посланик Странке правде и помирења Самир Тандир питао Министарство правде и Тужилаштво за организовани криминал, шта су предузели у вези са, како каже, "криминалом бивше власти у Сјеници" тврдећи да је 832 хектара "поклоњено" швајцарској компанији на 99 година за изградњу соларног парка без скупштинске одлуке.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво