Читај ми!

Вучић: Вакцинисање људи из региона – сигнал да можемо заједно напред

Председник Србије Александар Вучић оценио је да је вакцинисање грађана из целог региона, протеклог викенда, био важан сигнал да регион заједно може брзо да напредује. Најавио је да ће сви пензионери у Србији до 5. јуна добити витамин Ц, Д и Цинк, и подсетио да ће они доботи укупну помоћ од 110 евра. Позвао је грађане да разумеју да је борба са пандемијом велика и замолио их је да разумеју да ће држава чим буде могла укинути епидемиолошке мере.

Александар Вучић је, у емисији на ТВ Хепи, рекао да је задовољан што је Србија могла некоме да помогне, мислећи на људе из региона који су се вакцинисали у Србији.

"То је био мали број људи. Ако смо било коме успели да сачувамо живот, то је велика ствар и задовољан сам због тога. Људи се не деле по томе којој вери припадају, у којој земљи живе, већ по томе можете ли да помогнете, да ли су добри или лоши, а дошли су добри људи", објаснио је он.

Та вакцинација је показала да су заједничке могућности веће него што их сами доживљавамо.

Рекао је да смо сви имали заједничке фрустрације, доживљавали увек да су други бољи.

"Данас када постајемо први, други или трећи у Европи у многим сегментима, људи то гледају с неком врстом неверице. Срећан сам што се то мења, што се постављају све већи циљеви пред Србију. Верујем да ће људи осетити да заједнички можемо брже и више", поручио је он.

Вучић је изразио уверење да су грађани Србије поносни "што смо могли неком ситницом да помогнемо људима у региону".

То нико није, према његовим речима, покушао да политички злоупотребљава, и урађено је, каже, "зато што је то наша дужност".

"Нефер извештај ЕП у делу о опреми и здравству у Србији"

Вучић је изјавио да је Извештај Европског парламента о Србији нефер по неколико питања, и издвојио део који се односи на стање здравственог система у нашој земљи, што га како је рекао, боли.

"Србија јесте на ЕУ путу и себи сам обећао да неко време сигурно нећу рећи ниједну реч...Али , бих издвојио неколико нефер ствари. Није проблем, можете да помињете 'Телеком', 'Јовањицу', али када дођете до нечега што је очигледно као што је стање здравствене опреме, болница, вакцина, што је свима очигледно...", рекао је Вучић.

Он је истакао да Србија, уз огромне жртве и даље има најнижу стопу смртности у региону и међу бољима је у Европи, "јер се трудимо да чувамо животе, а мере су нам међу најблажим, уз вакцинацију коју спроводимо боље од других".

Подсетио је на Рузвелтове речи да "нису важни критчари, они који добацују, већ тај ко је у арени, ко се бори за народ", што су, каже, људи могли да виде.

"Заболело ме је, јер је нефер. Није ме погодило зато што ћу да изгубим власт, то ће свакако да се деси, питање је дана, године, али то је природно... Али, погодило ме је нешто друго", рекао је Вучић.

Председник је истакао да Србија тестира више него 80 одсто земаља ЕУ, а чак је и опрему за тестирање добила више од Кинеза.

"Која нам опрема недостаје? Имамо 570 респиратора у магацину...Да ли је могуће да тако нешто ставите у извештај. Није фер..", поновио је.

Поручио је да је Србија неповратно отишла напред и да нико не може да је врати уназад, мада би многи желели да виде слабу Србију.

Говорећи о резолуцији Европског парламента Вучић је казао је да је та резолуција демантовала стварни живот, али да ће обавеза Србије бити да оно што је објективно у њој исправи у нареном периоду.

Напоменуо је да у извештају нема упада у РТС, тестера, ни упада у Скупштину, већ само да је полиција била преоштра.

Витамини за пензинере и укупна помоћ од 110 евра

Председник Србије је најавио да ће сви пензионери у Србији до 5. јуна добити витамин Ц, Д и Цинк, и то за два месеца.

То је знак пажње за 700.000 пензионерских домова како би им се побољшао имунитет, рекао је Вучић.

Подсетио је да ће пензионери добити укупну помоћ од 110 евра и да држава гледа да свакој групи пакетом мера да помогне.

Напоменуо је да се у овом тренутку гради 10 општих болница, у највећим градовима, као и да ће бити четири нова клиничка центра, почевши од Београда и Новог Сада.

Додао је да ће се у Новом Пазару градити или Дом здравља или болница, а упозорава и да је тамо приметан пораст заражених од короне.

И у Београду су огромни бројеви, у ковид болници у Батајници од 930 кревета попуњено је 909, док је у болници у Крушевцу попуњено 290 кревета од 450, тако тако да нема разлога за опуштање, казао је Вучић.

"Држава ће укинути мере чим буде могла"

Вучић позвао је грађане да разумеју да је борба са пандемијом велика и замолио их је да разумеју да ће држава чим буде могла укинути епидемиолошке мере.

Вучић је рекао да су мере оправдане и тражили су их стручњаци. Упитан ко тражи укидање мера, Вучић каже да то траже сви, јер је то, како је рекао, сада популарно.

Међу онима који траже укидање мера су и многи из његове странке, међу којима има министара, а слуша то, каже, и из породичног окружења.

"Сви мисле да водити државу значи додворавати се људима,а да нисам бринуо не бисмо имали ниједну вакцину и да нисам бринуо не бисмо имали ниједан 'панцир' ни 'Лазара' ни 'Милоша'...", рекао је Вучић.

Није, каже, изабран да би се додворавао било коме и да би измамљивао осмехе и аплаузе, већ да би Србија напредовала.

"А све то захтева тешке одлуке. Тешко је бити и председник кућног савета јер и ту треба доносити тешке одлуке", рекао је Вучић.

Подсетио је да Србија има најблаже мере у односу на друге државе у окружењу и Европи. Мере се, казао је, доносе да би се олакшало лекарима. 

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво