Читај ми!

Брнабић: Циљеве одрживог развоја уподобити потребама друштва

Влада Србије је у поступку формирања међуресорне радне групе која ће се бавити темом одрживог развоја и доношењем стартегије одрживог развоја, изјавила је премијерка Ана Брнабић.

На онлајн састанку с представницима Националног конвента о ЕУ о циљевима одрживог развоја у Србији, она је нагласила да је за доношење квалитетног стратешког документа важна сарадња свих чинилаца у друштву и позва представнике Конвента да се прикључе том телу.

Премијерка је навела да циљеве одрживог развоја треба "превести на српски језик" и уподобити их потребама друштва, као и одредити приоритете.

Брнабићева је рекла да је предлог да председавајући међуресорне радне групе буде министар спољних послова Никола Селаковић.

Предлог је, каже, и да копредседавајући, односно заменик председавајућег буде Славица Ђукић Дејановић, као саветница премијерке на тему одрживог развоја.

Позвала је Национални конвент о ЕУ да одреди своје представнике у међуресорној групи, што су представници Националног конвента прихватили, како би се потом са Министарством за људска и мањинска права кренуло у израду стратешког документа или мапе путе.

Подсетила је да је претходна Влада још 2016. формирала једну међуресорну радну групу, а да је Србија 2019. у УН представила добровољни национални извештај о испуњењу циљева одриживог развоја.

"Наш циљ је да добровољни национални извештај представимо и у следећем циклусу 2022. године", рекла је Брнабићева.

Премијерка је изразила задовољство што је успостављена пракса дијалога са Националним конвентом о ЕУ, као и да ће касније данас почети планирање и трећег дијалога који би требало да буде одржан за месец дана.

"Надам се да ће и овај дијалог и пример који дајемо отворити и многе друге дијалоге у Србији и довести нас до тачке у којој није важно шта ко политички мисли, него да једино вазно буде како ко ради и какви су резултати", рекла је Брнабићева.

Захвалила је Националном конвенту о ЕУ на велико поверењу и сарадњи и нагласила да је, поред тога што се разговара о важним темама, неопходно да након дијалога имамо и конкретне резулате.

Изразила је задовољство што су представници Национаног конвента о ЕУ након првог дијалога пристали да се укључе у чак три радне групе за израду три важна закона која су у вези с владавином права - о Заштитнику грађана, о слободном приступу информацијама од јавног занчаја и заштити података о личности и о електронским комуникацијама.

Премјерка је подсетила да је почетком марта имала још један састанак с Повереником, омбудсманом и представницима Националног конвента о ЕУ у вези са радом на тим законима, чије је усвајање, како је истакла, изузетно важно, али да се с тим доста касни.

На онлајн састанку, координаторка Националног конвента о ЕУ Наташа Драгојловић је прихватила позив премијерке да се и представници конвента укључе у међуресорну групу која ће се бавити темом одрживог развоја и доношењем стратегије одрживог развоја.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво