Читај ми!

Старовић: Лествица за Србију подигнута високо, бројне државе ЕУ не би је данас могле прескочити

Државни секретар у Министарству спољних послова Немања Старовић рекао је за РТС да Србија подржава процес дијалога Београда и Приштине и спремна је да у њему учествује. Препознајемо велику приљежност Мирослава Лајчака, верујемо у његове добре немере, али за танго је потребно двоје, истакао је Старовић.

Европски парламент усвојио је јуче извештај о Србији у којем се траже конкретни резултати у правосуђу, борби против корупције и слободи медија, а поздрављају економски показатељи, учешће у регионалној сарадњи и дијалогу са Приштином.

Државни секретар Немања Старовић рекао је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, да је било велико интерсовање посланика ЕП, поднето је више од 400 различитих амандмана на Извештај о Србији, и да ће се анализирати током дана коначни текст извештаја.

"Може се закључити да с једне стране ЕП на позитиван начин оцењује економске резултате у претходном периоду, ово је први извештај у новом сазиву парламента, оцењује се позитивно и улога Србије у региону Западног Балкана, а са друге стране постоје више критички интонирани сегменти извештаја који се тичу владавине права, борбе против корупције и криминала, медијских слобода", истакао је Старовић.

"Инсистирамо да се одмакну од општих места и паушалних оцена и да нам када год је то могуће истакну шта су конкретни примери где постоје замерке на поступање наших државних органа, и када сведемо то са нивоа општих места на конкретне замерке, покаже се често да посланици куцају на отворена врата и да је Србија већ остварила значајне резултате у решавању појединих случајева", рекао је Старовић.

Старовић указује да је код критеријума пред Србију - лествица подигнута високо, толико високо да је бројне државе ЕУ не би могле прескочити чак ни данас, а камали када су постале пуноправне чланице, било да је то било 2004. године, 2007. или 2013.

Брисел опоменуо Куртија

Старовић каже да можемо да поздравимо то што је коначно дошло до иоле одлучније рекације из Брисела на изајве Куртија и других политичких изјава из Приштине.

Према његовим речима, скандалозна је изјава Куртија да нема намеру да било шта учини у формирању ЗСО, што је обавеза из Брисела од пре осам година.

"У претходним годинама ЕУ није имала довољно одлучности да приволи албанске лидере у Приштини да се држи договореног, сећамо се антицивилизацијских такси на робу из централне Србије и БиХ, у тим околностима ЕУ није учинила ништа, и било је потребно да дође до одлучнијег деловања Трампове администарције како би таксе биле уклоњене", подсетио је Старовић.

"Србија подржава процес дијалога, спремна је да у њему учествује, препознајемо велику приљежност преговарача Мирослава Лајчака, верујемо у његове добре немере, али за танго је потребно двоје, потребно је да имамо адекватан ниво спремности и у Приштини. Тешко је замислити да би било ко од наших садашњих међународних партнера и саговорника када би ушао у наше ципеле могао да прихвати ситуацију у којој је сада потребно преговарати и закључивати некаве нове споразуме, а да Приштина није претходно испунила оно на шта се обавезала пре осам година Бриселским споразумом", каже Старовић.

О Ердогану и амбасади у Јерусалиму

За нас је Вашингтонски споразум важан, говорим о сегменту на који се Србија обавезала, то није израелско признање независности тзв. Косова и отварање њиховог председништва у Јерусалиму, рекао је Старовић.

Појашњава да је од 2008. године па надаље, Анкара била један од најважнијих међународних  спонзора приштинске администрације, у међувремену се ситуација унеколико променила, степен активне подршке у мултилатералним организацијама опао и опадаће. Навео је акцију хапшења такозваних Гулениста у Приштини, пре три године, које су турске безбедносне службе обавиле самостално.

Велико је незадовољство Турске због отварања тзв. амбасаде у Јерусалиму, последице ће бити дугорочне и у реакцијама других арапских држава које делују у оквиру Арапске лиге, истиче Старовић.

Самит ЕУ, Бајден се јавио видолинком

Државни секретар у Министарству спољних послова каже да је била занимљива ситуација када се Бајден јавио видеолинком на самиту ЕУ, јер се ретко дешавало да се амерички председник укључивао на такве скупове, оно означава намеру нове администрације у Вашингтону да обнови везе са ЕУ које су биле донекле нарушене током власти Доналда Трампа.

"Укључење је привукло пажњу јер се нови председник ретко појављује у јавности, готово да не држи конференције за штампу у Белој кући, и светска јавност је пратила укључење, а када говоримо о садржини, поруке су биле куртоазне", закључио је Старовић.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво