Читај ми!

Палмер: Видљив напредак Србије, снажни односи са САД

Заменик помоћника државног секретара и специјални представник Стејт департмента за Западни Балкан Метју Палмер оценио је да је Србија значајно напредовала последњих неколико година, додајући да су билатерални односи Србије и САД снажни, као и да постоји јасна заједничка визија будућности.

Метју Палмер је на конференцији "Будућност односа САД и Србије и политика САД према Западном Балкану", у организацији Конгреса српско-америчког пијатељства (КСАП) и "East West Bridge" (EWB), говорећи о Србији из 1993. године када је био у посети нашој земљи и Србији данас, истакао да је јасно да се десио напредак.

Како је рекао, приликом последње посете видео је оптимистичније и позитивне људе, што је потпуно разумљиво услед различитих околности средином деведесетих, као што су рат и санкције, саопштили су КСАП и EWB.

У разговору са оснивачем ЕWB Јованом Ковачићем, Палмер је рекао да је посебно значајан видљив напредак који је Србија доживела последњих година, иако постоји простор за напредак, а јасно је да оптимизам деле и САД.

"Мој утисак са последњих разговора са званичницима Србије јесте да су фундаментално, билатерални односи две земље снажни, али да постоји и јасна заједничка визија будућности и визија будућности Србије као чланице ЕУ, са свим областима које је квалификују, као економски снажне државе", поручио је Палмер.

САД подржавају европски пут Србије

Поновио је да САД подржавају европски пут Србије, а говорећи о евроскептицизму у српској јавности, поручио је да то није неразумљиво имајући у виду да су реформе, које се на крају покажу вредне труда, понекада тешке.

"Пут ка чланству у ЕУ је тежак и често изгледа бескрајан. Ипак, у пракси се показало да када нека земља дође до свог циља, грађанима постане јасно да бенефити далеко превазилазе потешкоће. Очекујем да ће такав случај бити и са Србијом, односно, када људи виде праве бенефите од чланства, да ће подршка европском путу порасти", казао је Палмер.

Истакао је и да је важно да балканске земље знају да је пут реформи важан и увек препознат и награђен.

Говорећи о мини Шенгену, Палмер је нагласио важност регионалног повезивања и иницијатива које даље подстичу раст и просперитет.

Подсетио је на конструктивну улогу Србије у регионалним иницијативама каква је мини Шенген, али и додао да би волео да види подршку читавог региона иницијативама каква је та, које су усмерене на солидарност и повезивање.

Упитан да прокоментарише значај ДФЦ-а за сарадњу Србије и САД, Палмер је рекао да је долазак америчке развојне агенције најбољи показатељ добрих намера САД.

"Долазак ДФЦ-а на Балкан показује да су САД посвећене развоју Западног Балкана где бих укључио и Грчку. ДФЦ у Београду ради и отворен је за нове пословне изазове, што је важна прилика за цео регион и САД да развију економску сарадњу, сарадњу у инфратруктурним пројектима и другим важним областима које ће помоћи да се балканске земље интегришу у Запад", навео је.

Палмер додаје да америчке компаније у Србији имају утисак о нашој земљи веома позитиван, да су задовољне условима, квалитетним и креативним кадровима, посебно када је реч о научним и технолошким делатностима.

Годфри: Продубљивање добрих односа Србије и САД

Амбасадор САД у Србији Ентони Годфри истакао је важност продубљивања добрих односа две земље и навео да та сарадња не само да доприноси економском развоју Србије, већ и САД.

"То се није променило ни доласком нове администрације у Белу кућу, напротив, и администрација председника Џозефа Бајдена наставља са истим приступом", поручио је Годфри.

Оснивач Конгреса српско-америчког пријатељства и народни посланик Владимир Маринковић изјавио је да је задовољан, како је рекао, сада већ чврстим пријатељством Србије и САД, али да простора за развој и даље има.

Додао је да осим економских питања, Србија рачуна и на подршку партнера из Вашингтона у решавању косовског питања кроз конструктиван дијалог.

Оснивач ЕWB Јован Ковачић закључио је конференцију рекавши да је ово само почетак заједничких традиционалних активности које ће бити одржаване у циљу подршке и разумевања истих циљева две земље.

КСАП и ЕWB потписали су раније Декларацију којом потврђују заједничку сарадњу у областима као што су транс-атлантска сарадња и интеграције, регионална стабилност, слободан проток људи, добара, капитала и услуга, родне равноправности и других.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво