Читај ми!

Турски амбасадор за РТС: Грађани Србије ће ове године моћи у Турску без пи-си-ар теста

Oдлазећи амбасадор Турске у Србији Танжу Билгич рекао је у интервјуу РТС-у да је више од 10 одсто турске популације вакцинисано и да је сигуран да ће грађани Србије ове године моћи да путују без пи-си-ар теста у Турску.

Турска је, као и многе земље, осетила последице пандемије, али се добро бори. Економија је у 2020. години забележила раст од 1,8 одсто. Вакцинисано је више од 10 одсто становника, а смртност је, у поређењу са другим земљама, изузетно ниска.

За туристичко путовање грађана Србије у Турску, потребан је само негативан пи-си-ар тест, каже  Танжу Билгич.

– Наш циљ је да 2021. године угостимо што више туриста. Као што сам рекао, више од 10 одсто турске популације је вакцинисано. То значи да ће вакцинација бити завршена до лета. Сигуран сам да ће грађани Србије ове године моћи да путују без пи-си-ар теста у Турску.

У Србији послује више од 1.000 турских компанија и њихов број се, због добрих тржишних услова и финансијске стабилности наше земље, повећава. Турске компаније су очито задовољне пословањем у овде, када се очекује долазак нових инвеститора?

У овом тренутку постоје фабрике текстила, затим погони компоненти за аутомобилску индустрију. Има још инвеститора који разматрају да дођу. Сигуран сам да ће се инвестиције стабилно развијати и у будућности све док будемо имали одличне политичке односе.

Председници Вучић и Ердоган су поручили да су односи две државе најбољи у новијој историји и да је једина тачка неслагања став према статусу Косова и Метохије. На који начин Турска посматра дијалог Београда и Приштине?

– Турска подражава дијалог и какав год договор буде ми ћемо то подржати. Међутим, јако је тешко ускладити сваки део спољне политике, наравно постоје неки проблеми, али то не би требало да буде изговор да не развијамо наше односе. Ми се изузетно трудимо у свим другим областима да развијамо наше односе са Србијом.

Да ли сте научили српски?

– Да, ја само мало говорим српски

Teseecular ederim... [Хвала].

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво