Читај ми!

Вучић: Огромна сарадња са Kином, Србија 15 пута увећала извоз

Председник Александар Вучић изјавио је, након састанка са кинеском амбасадорком Чен Бо, да је у претходном периоду направљен огроман помак у сарадњи Сбрије и Kине, као и да је у последњих пет година Србија за чак 15 пута увећала извоз у Kину.

Александар Вучић је истакао да је сарадња две земље заснована на принципима искреног пријатељства, солидарности и поштовања.

"И у политичком смислу поштовања територијалног интегритета Србије, односно политике једне Kине, као и на принципима искреног пријатељства земаља, али и личног пријатељства које имам, и трудим се да негујем, са кинеским председником којем сам захвалан на односу према Србији", рекао је Вучић.

Он је указао да је Kина данас већ трећи укупни спољно-трговински партнер Србије, што је, истиче, до пре неку годину било незамисливо.

Договорени нови пројекти

Председник Србије је рекао да очекује велике нове инвестиције Кине, компанија "Зиђинг" инвестираће у тимочки рудник Чукару Пеки, у вредности од 474 милиона долара. Линг Лонг у инвестира у Зрењанину а почетак рада фабрике у Нишу очекује се пре краја године.

Вучић је рекао да је са Kинезима договорио нови пројекат, изградња обилазнице око Kрагујевца и то по веома доброј цени.

Казао да ће бити повезан северни део територије града Kрагујевца са јужним делом, али да ће се градити деоница ка Вучковици и Гружи до Моравског коридора преко Мрчајеваца.

Пројекат је вредан укупно више од 100 милиона евра, додао је Вучић.

"Ми смо упркос ситуацији са короном добили коначно обећање од Жанга (из ЦРБЦ-а) да ће до Светог Николе, 19. октобра, бити завшен аутопут Чацак - Пожега, тако да ћемо моћи за Светог Миколу аутопутем да идемо до Пожеге", рекао је Вучић.

Додаје да ће се стизати до Златибора за највише два сата и 10 минута, док се сада путује три саста и 40 минута.

Кинески извођачи, ангажовани на градњи брзе пруге од Београда до Старе Пазове, помажу и на деоници од Старе Пазове до Новог Сада (коју граде Руси), како би се она што пре завршила.

Kако је рекао за мање од годину дана пруга за брзину од 200 км на сат када ће грађани моћи за само 28 минута од центра Беогада до центра Новог Сада, биће пуштена у рад.

"То је другачије лице наше земље, другачија Србја", нагласио је Вучић.

Вучић је рекао да ће током лета бити отворени радови и на следећој деоници брзе пруге ка Будимпешти, од Новог Сада до мађарске границе.

Председник је, такође, најавио да ће бити уговорен и наставак градње аутопута даље од Пожеге до Бољара и да ће се одмах кренути са радовима, као и да је договрена цена од око 1,5 милијарди евра.

Вучић је најавио и да ће градња Фрушкогорског коридора, од Новог Сада до Руме, почети већ крајем пролаће или почетком лета.

Подсетио је да се већ гради аутопут и брза саобраћајница Рума - Шабац - Лозница.

Kазао је да ће ЦРБЦ градити и обилазницу око Лознице у вредности од 37 милиона евра, али и да ће се градити обилазница око Новог Сада са додатним мостом на Дунаву. Вредност обилазнице око Новог Сада је 129 милиона евра.

Вучић је рекао да ће кинески "Минт аутомотив" у априлу започети произоводњу у Лозници, али да је та компанија најавила да ће отворити још један погон односно изградити још једну фабрику у Шапцу.

"То су добре вести за Шабац", нагласио је Вучић.

Велика подршка Кине током епидемије 

Вучић је подсетио да је синоћ дочекао још 500.000 кинеских вакцина на аеродрому, те истакао да је Србија још пре годину дана, када је избила епидемија короне и у нашој земљи, имала велику подршку Kине, која јој је допремила опрему, респираторе, али и људе који су направили две лабораторије.

"И данас нам највише помажу са вакцинама", нагласио је Вучић. Зато је замолио кинеску амбасадорку да пренесе изразе његове најдубље захвалности председнику Kине и да му каже да се "једна мала земља и њен председник поносе том сарадњом и истичу то на сваком месту".

Вучић је додао да је сада на нама да убрзамо вакцинацију, јер вакцина има довољно.Вучић је истакао да су сви заинтересовани за кинеску вакцину, али да Србија не може да их извози.

"Сви су заинтересовани, али ми не можемо да их извозимо. Можемо само код нас да их користимо", објаснио је он додајући да колико зна постоји договор за испоруке и у друге земље региона, као што су Црна Гора и Северна Македонија.

Председник Србије је "бескрајно захвалан Kини јер је реч о безбедној и веома поузданој вакцини, која нешто касније развија антитела, али без икаквог угрожавања здравља људи".

Сарађујемо и сарађиваћемо с Kином, одговарало то неком или не

Србија сарађује и сарађиваће са Kином, на корист својих грађана, и неће одустати од тог пријатељства и сарадње зато што то одговара неким другим земљама, и то онима који имају и већу сарадњу са Kином од Србије, поручио је председник Вучић.

Вучић је упитао да ли за сву помоћ и подршку коју је Србија добила од Kине, која је огромна, не треба да кажемо хвала, већ да радимо против Kине, јер је то у интересу неких других земаља.

"Србија је на европском путу, али сарађује и сарађиваће са Kином, и још више, јер је суверена земља која сама доноси одлуке, поштује своје грађане и има одличну сарадњу са Kином", поручио је Вучић.У присуству амбасадорке Kине Чен Бо председник Србије је поручио кинеском председнику Си Ђинпингу, да очекује његову посету и да кинески председник до сада није погазио ниједно обећање.

"Надамо се сада и чешћим посетама кинеских званичника. Желим да кажем председику Сију да ја знам да он ниједно своје обећање није погазио и зато знам да неће погазазити своје обећање и да ће доћи у Србију", истакао је Вучић. 

Чен Бо: Упркос пандемији сарадња се интензивно развија

Амбасадорка Кине у Београду Чен Бо истакла је да се упркос утицају пандемије коронавируса сарадња две земље интензивно развија. Чен је, након састанка са председником Србије Александром Вучићем, казала да је имала прилику, заједно са представницима кинеских компанија, да са министрима и директорима јавних предузећа размени мишљења о сарадњи у различитим областима.

"Овај састанак у потпуности показује да председник Вучић придаје велики значај односима са Кином. Наша сарадња је фокусирана актуелно на две тачке, а прва је заједничка борба против пандемије", казала је она и подсетила да је синоћ стигао трећи контингент од пола милиона "Синофарм" вакцине.

Навела је да је до сада у Србију стигло два милиона доза кинеских вакцина, и додала да јој је посебно драго што кинеска вакцина даје допринос борби Србије против пандемије.

Друга тачка је, према њеним речима, заједничка борба за економски раст, односно опоравак.

"У то спада инфраструктура, као највећа област. Велики пројекти се стабилно одвијају, као пројекат брзе пруге Београд-Нови Сад, и аутопута Прељина- Пожега који напредују добро. Кинеска компанија и француски и српски партнери потписали су и споразум о изградњи београдског метроа. Данас смо разменили мишљења и о сарадњи у области пољопривреде. Имамо велику могућност за сарадњу у тој области. Надамо се да ће у будућности бити још више квалитетних српских производа на кинеском тржишту", додала је амбасадорка НР Кине.

Подсетила је да је циљ Кине економски раст од шест одсто у овој години, те указала и да Србија жели раст своје привреде..

"Уверена сам да ће то отворити још више шанси за економску сарадњу", казала је Чен.

Подсетила је да је на недавно одржаном онлајн Самиту Кине и земаља Централне и источне Европе постигнут широки концензус о сарадњи, која ће дати нову снагу и развоју билатералних односа.

"После данашњег састанка, амбасада и кинеске компаније добиле су више домаћих задатака. Спремни смо да улажемо даље напоре за успех у свим областима", закључила је Чен Бо. 

Састанку у Палати Србија присуствовали су и поједини министри у влади, Синиша Мали, Бранислав Недимовић, Ирена Вујовић, Томислав Момировић, као и заменик градоначелника Горан Весић.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво